Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 1 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Srbija za gasovod, ali ne može uticati na odnose Rusije i EU

Srbija za gasovod, ali ne može uticati na odnose Rusije i EU 

BEOGRAD, Vlada Srbije poštuje dogovore sa ruskim partnerima i učinila je sve da projekat gasovoda “Južni tok” krene, ali ne može da utiče na razgovore između Rusije i EU o tom pitanju, saopštilo je Ministarsvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije.

“Srbija je samo jedna od zemalja koja učestvuje u `Južnom toku` i njen uticaj na realizaciju projekta je ograničen”, saopštilo je Ministarvo povodom rezolucije Evropskog parlamenta, kojom se od EU traži da prekine izgradnju ovog gasovoda.

U saopštenju se navodi da Srbija nije zemlja koja je bogata nalazištima gasa, pa energetsku bezbjednost u gasnom sektoru može da ostvari samo izgradnjom novih gasovoda.

“Zbog toga insistiramo da se, paralelno sa `Južnim tokom`, gradi i gasovod `Niš-Dimitrovgrad` vredan oko 60 miliona evra na kojem radimo, a kojim će se Srbija povezati sa drugim gasnim poljem i povećati sigurnost snabdevanja gasom”, naglasili su u Ministarstvu energetike.

Evropski parlament pozvao je danas vlasti EU da neodložno uvedu sankcije ruskim energetskim kompanijama koje rade na evropskom tržištu i prekinu izgradnju gasovoda “Južni tok” i revidiraju, a možda i stave van snage, sve sporazume sa Rusijom. Srna

Dodaj Komentar