Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 8 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Svijetu više ne trebaju nove elektrane na fosilna goriva

Svijetu više ne trebaju nove elektrane na fosilna goriva 

LONDON, Studija Oksfordskog sveučilišta tvrdi da od iduće godine globalno ne bi trebalo izgraditi niti jednu novu elektranu na fosilne izvore, ako Zemlja uistinu želi izbjeći ekstremne posljedice globalnog zagrijavanja.

Studija objavljena u Applyed Energy Journalu sugeriše da proizvodnja energije iz obnovljivih izvora toliko pojeftinjuje da će države moći živjeti bez fosilnih goriva, piše Power Enginnering. Autori studije tvrde da su bili iznenađeni spoznajom potrebe prestanka korištenja konvencionalnih izvora tako brzo.
Studija baca sumnju da će države biti u stanju ispoštovati dogovoreno na klimatskom summitu u Parizu.

Studija kaže da imamo tek 50 odsto  šanse da se globalno zatgrijavanje zadrži na nivou  do 2 Celzijusa u odnosu na predindustrijsko vrijeme, pod uslovom da od 2017. ne bude izgrađena ni jedna nova TE na fosilne izvore ako nema instaliranu skupu CCS tehnologiju.

TE na fosilna goriva sve su rjeđe u Europi i SAD-u, no na stotine ih je planirano u Aziji i drugim dijelovima svijeta. Vlade su u zadnjih 15 godina uložiti 24 milijarde USD u CCS tehnologiju no ona se pokazala tako skupa da nije masovno primijenjena.   Energetika.ba

Odgovor na Svijetu više ne trebaju nove elektrane na fosilna goriva

Dodaj Komentar