Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|уторак, јул 27, 2021
Nalazite se na Home » Termoenergija » Povećana proizvodnja u TE „Gacko“ i „Ugljevik“

Povećana proizvodnja u TE „Gacko“ i „Ugljevik“ 

TREBINJE, Vlada Republike Srpske i „Elektroprivreda Srpske“ /ERS/ investiranjem u termoblokove i rudnike omogućile su da se proizvodnja električne energije u termoelektranama „Gacko“ i „Ugljevik“ u posljednjih sedam godina poveća za po 300 megavata na godišnjem nivou, potvrdili su nadležni iz ovih preduzeća.

Izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane „Gacko“ Borivoje Vujičić kaže da su nedavne analize u ovim termoelektranama pokazale povećanje električne energije od 2007. godine, navodeći da projektovani obim proizvodnje od po 1.600 gigavat-časova na godišnjem nivou „Gacko“ i „Ugljevik“ nisu ostvarili od svog postojanja do 2007. godine.

„Imajući u vidu da je proizvodnja električne energije u elektroenergetskom sistemu Srpske bazna iz termoelektrana i suočeni sa situacijom da je znatno ostvarenje proizvodnje ispod projektovanog, a rad nestabilan, Vlada Srpske i ERS napravili su detaljnu analizu kako stabilizovati i povećati obim proizvodnje električne energije iz termoelektrana“, rekao je Vujičić, koji je i član Nadzornog odbora Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“.

Na ovaj način, dodao je on, termoelektrane su postavile i nove rekordne proizvodnje električne energije i rekordna vremena rada na mreži u odnosu na period do 2007. godine.

„Zahvaljujući stabilnom radu termoelektrana elektroenergetski sistem Republike Srpske je stabilan i pouzdan bez obzira na hidroološke prilike i dotoke u akumulacije hidroelektrana“, ističe Vujičić. Srna

Dodaj Komentar