Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Turkmenistan traži pregovore sa Gaspromom

Turkmenistan traži pregovore sa Gaspromom 

AŠHABAD, Vlasti u Turkmenistanu su saopštile da će tražiti pregovore sa ruskim Gaspromom, nakon što je ta kompanija prestala da kupuje gas od Turkmenistana.

U saopštenju kompanije Turkmengas se navodi da su promena situacije na međunarodnom gasnom tržištu, kao i finansijski problemi nastali u Gasprom eksportu, ključni razlozi koji se kriju iza Gaspromove odluke da od januara prestane sa uvozom gasa iz Turkmenistana, prenosi agencija Frans pres.

Ruski Gasprom je nekad bio najveći kupac prirodnog gasa iz Turkmenistana, a njegovo mjesto je u posljednjih nekoliko godina zauzela kineska kompanija Čajna nešnel petroleum.

Odnosi između zvanične Moskve i Ašhabada su zategnuti otkako je Rusija u februaru prošle godine najavila da će smanjiti kupovinu turkmenistanskog gasa za skoro dvije trećine, navodeći kao razlog povećane proizvodne kapaciteta Gasproma.

Turkmengas je poslije toga nazvao Gasprom “nestabilnim partnerom”, tvrdeći u julu prošle godine da je ruski energetski gigant nesolventan. Istog mjeseca, izvor blizak Gaspromu je potvrdio za Frans pres da je ruska kompanija pokrenula tužbu protiv Turkmengasa pred arbitražnim sudom u Stokholmu, tražeći reviziju cijena gasa predviđenih ugovorom. Tanjug

Dodaj Komentar