Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 1 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Ukrajina prestala kupovati ruski gas

Ukrajina prestala kupovati ruski gas 

KIJEV, Ukrajinska kompanija “Naftogaz Ukrajine” smatra da je cijena gasa koju je predložila Moskva previsoka i ne namjerava kupovati energent pod takvim uslovima, izjavio je direktor za razvoj biznisa “Naftogaza” Jurij Vitrenko.

 

Direktor Ministarstva energetike Rusije Aleksandar Novak ranije je izjavio kako neće biti nikakvih promjena u cijeni unutar ugovora.

“Ministarstvo energetike Rusije kaže da će nam ‘Gazprom’ u trećem kvartalu prodavati gas po cijeni od 177 dolara. S ispravkom u energetskoj vrijednosti to znači da će cijena u ugovorima biti 182-183 dolara. Oni smatraju da je to čak i niže od tržišne cijene. Mi tako ne mislimo“, napisao je Vitrenko na svojoj Facebook stranici.

Prema njegovim riječima, na njemačkom je tržištu cijena  bila ispod 173 dolara, tako da će Kijev cjelokupnu količinu plina kupiti na evropskom tržištu.

Početkom sedmice, “Naftogaz” je uputio “Gazpromu” zahtjev za obnavljanje isporuke od druge polovice 2016. do aprila 2017. “Naftogaz” je izjavio da je predložio “Gazpromu” da potpiše aneks ugovora za sljedeća tri kvartala, smatrajući ekonomski opravdanom cijenu na razini “hab minus prijevoz”.

Ukrajina je odbila ruski gas u novembru 2015. godine i uvozi tranzitni gas iz Evropske unije, tvrdeći da je jeftiniji.  Russia beyond the headlines

Dodaj Komentar