Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 8 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Uspon i pad američkih naftaša

Uspon i pad američkih naftaša 

VAŠINGTON, Amerika je zahvaljujući nafti iz škriljaca /izvlačenju nafte razbijanjem stijena/ postala najveći proizvođač “crnog zlata” na svijetu, ali bi odluke OPEK-a mogle da zadaju ozbiljan udarac američkom “naftnom snu”.

Zahvaljujući povećanoj proizvodnji nafte, u Americi je došlo do stvaranja više miliona novih radnih mjesta i to je razlog zašto su statistički podaci o stopi zaposlenosti ostali stabilni.

Međutim, bliži se kraj “buma” u američkoj proizvodnji nafte, jer je nedavno OPEK najavio rat oko cijena nafte sa proizvođačima u SAD.

Rat oko cijena pokazaće da je mnogo jeftinije ispumpavati naftu u zemljama poput Saudijske Arabije i Kuvajta, a mnogo skuplje izvlačiti “crno zlato” ispod stijena u Teksasu ili Sjevernoj Dakoti.

Kako cijena nafte bude padala tako će američki proizvođači biti sve neprofitabilniji i propadaće.

Cijena nafte će se stabilizovati i OPEK će zadržati svoju poziciju na tržištu, piše Majkl Snajder na portalu “Global riserč”.

Američki energetski “bum” je u proteklih nekoliko godina rijetka svijetla tačka u ekonomiji SAD i, ako ovaj sektor počne da propada, to bi imalo veoma negativan uticaj na ekonomsku situaciju.

“Biznis insajder” navodi da u slučaju preniske cijene nafte energetske kompanije neće moći da pokriju troškove proizvodnje u SAD, a smanjenje troškova podrazumjeva i ukidanje mnogih radnih mjesta.

Uznemirujuća je projekcija posljedica niske cijene nafte na finansijskim tržištima.

Energetske kompanije na svjetskim berzama imaju oko 20 odsto takozvanih “džank” akcija, a implozija /unutrašnja eksplozija/ te vrste akcija obično ukazuje na to da je na pomolu veliki krah na berzama.

Propadanje kompanija sa ovim akcijama imalo bi razoran uticaj po banke i time bi se svi našli na udaru.

Prema raznim izvorima, energetske kompanije čine od 15 do 20 odsto cjelokupnog američkog “džank” dugovanja i veoma je teško predvidjeti ozbiljnost onoga sa čime bi se tržišta mogla suočiti.

U predstojećim sedmicama pažnju treba obratiti na cijenu nafte, na “džank akcije” na berzama i ponašanje većih banaka.

“Novi problemi su u začetku i niko ne može sa sigurnošću govoriti šta će se desiti”, navodi Snajder.

Dodaj Komentar