Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 7 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Visoka proizvodnja davi cijenu nafte

Visoka proizvodnja davi cijenu nafte 

NJUJORK, Cijene nafte su se tokom današnjeg trgovanja u Aziji zadržale ispod 40 dolara za barel, nakon odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da ne smanjuje visok nivo proizvodnje, a pažnja trgovaca se sada preusmjerila na sastanak američke Uprave federalnih rezervi (FED) naredne nedjelje.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 37 centi na 39,60 dolara za barel, a sirova nafta tipa “brent” za 12 centi na 42,88 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Članice OPEK su na sastanku održanom u petak u Beču odlučile da se uzdrže od smanjenja aktuelnog nivoa proizvodnje radi podizanja cijena nafte, izjavio je predsjedavajući naftnog kartela i nigerijski ministar za naftu, Emanuel Ibe Kačikvu.

OPEK, čije članice zajedno upumpavaju više od jedne trećine svjetske nafte, trenutno proizvodi iznad zvaničnog cilja od 30 miliona barela dnevno, uprkos prekomjernim globalnih zalihama, koje su i više nego prepolovile cijene “crnog zlata” za posljednjih godinu dana.

“Nema sumnje da su cijene nafte pod pritiskom zbog nedostatka dogovora na sastanku OPEK, što govori da će se obimne zalihe zadržati duži period”, izjavio je analitičar singapurske kompanije IG Markets, Bernard Ou.

Istovremeno, analitičar kompanije EY, Sandžev Gupta, tvrdi da je u fokusu tržišta sada sastanak FED koji se održava naredne nedjelje i najnoviji ekonomski podaci iz Kine, koja je najveći svjetski potrošač energenata.

Trgovci prate da li će FED podići kamatne stope, što je potez, koji bi, kako navodi Frans pres, mogao pogurati vrijednost dolara. Jak dolar čini da nafta izražena u toj valuti postane skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju i dovodi do pada cijena. Tanjug

Dodaj Komentar