Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Za istraživanje nafte u BiH primjenjiv model londonskog instituta

Za istraživanje nafte u BiH primjenjiv model londonskog instituta 

SARAJEVO, Nastavak geoloških istraživanja nafte i gasa, jedno je od strateških opredjeljenja Vlade u slijedećem razdoblju, stoji u informaciji Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije koju je usvojila Vlada FBiH te uputila prema federalnom Parlamentu.

Riječ je o informaciji o izvršenim aktivnostima na realizaciji Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u FBiH, u kojoj takođe stoji kako je od 2011. uloženo mnogo vremena i truda u pronalazak najboljih zakonodavnih rješenja i objedinjavanje geoloških podataka, kao osnovnih bezbjednosnih faktora s kojima FBiH ulazi u realizaciju projekta, kroz izbor naftne kompanije, pregovaranje i izradu budućeg ugovornog modaliteta s naftnim kompanijama, piše Večernji list BiH.

Analizirane su sve dostupne vrsta ugovora koji se u savremenom dobu potpisuju u svijetu između vlada i naftnih kompanija. Standardi najbolje prakse koji su uspostavljeni u zemljama s uspješnom proizvodnjom nafte, kao što je Norveška, nesumnjivo predstavljaju međunarodni zlatni standard u ovom sektoru.

Međutim, takve prakse moguće je primijeniti samo u ekonomski stabilnim, dobro opremljenim državama koje raspolažu izuzetnim stručnim ljudskim resursima i imaju značajno iskustvo u ovoj djelatnosti.

Za BiH se pokazalo najprihvatljivije korištenje “Smjernica za dobro upravljanje u proizvodnji nafte i gasa za države početnice” koje je 2013. napravio Kraljevski institut za međunarodne poslove u Londonu. Ovaj dokument je fokusiran na 7 ključnih ciljeva u dobrom upravljanju istraživanja i buduće eksploatacije nafte i gasa, a to su: privlačenje dugoročno najsposobnijeg investitora, ostvarivanje maksimalnog ekonomskog povrata državi kroz ugovor o koncesiji, dobijanje i zadržavanje povjerenja javnosti, postupno jačanje lokalne uloge kroz obučene ljudske resurse i otvaranje i jačanje lokalnih preduzeća.

Njime je predviđeno i uspostavljanje nacionalne naftne kompanije i osiguravanje njena učestvovanja u razvoju resursa, izgradnja kapaciteta i omogućavanje svim učesnicima da obavljaju svoju ulogu te osiguravanje visokog stepena odgovornosti svih aktera u naftnom sektoru.

Vlada FBiH će i dalje raditi na privlačenju dugoročno najsposobnijeg investitora. Imajući u vidu kompleksnost projekta, Vlada će utvrditi savjetodavno tijelo u čijem bi sastavu bile eminentno stručne osobe iz akademija, fakulteta, instituta, privrede i dr. institucija spec. za oblasti geologije, rudarstva, ekonomije, prava, životne sredine, energetike i dr. koji bi 
bili uključeni u realizaciju projekta. Večernji.ba

Dodaj Komentar