Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|недеља, септембар 20, 2020
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Raste udio struje iz obnovljivih izvora

Raste udio struje iz obnovljivih izvora 

vjetroelektraneTREBINJE, Ove godine pravo na podsticaje ostvarile su 54 male elektrane koje su zajedno proizvele 106,89 gigavat-časova električne energije i na taj način podmirile četiri odsto potreba kupaca u RS, istakli su u „Elektroprivredi RS“.

Pravo na podsticaje ove godine je ostvarilo 16 hidroelektrana, 36 solarnih postrojenja i dvije elektrane na biogas. Do kraja 2017. na mreži će biti još deset novih hidroelektrana i pet solarnih postrojenja.

– Njihovo učešće u proizvodnji struje biće povećano za dva procenta, a isti rast očekuje se i u 2018. godini. Sve je značajnije učešće obnovljivih izvora električne energije u podmirenju krajnjih kupaca struje. Njihov rad je doprinio i povećanju sigurnosti snabdijevanja potrošača – istakli su u „Elektroprivredi RS“.

Prema akcionom planu Vlade RS za korišćenje obnovljivih izvora električne energije, u periodu od 2015. do 2020. godine predviđena je i gradnja dva vjetroparka na području Hercegovine. Gradnja vjetroparka „Hrgud“ u Berkovićima počeće u 2017. godini i to će biti prvo vjetropostrojenje u Srpskoj. Drugi vjetropark „Trusina“ planiran je u opštini Nevesinje. Srna

 

Dodaj Komentar