Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRaste udio struje iz obnovljivih izvora

Raste udio struje iz obnovljivih izvora

vjetroelektraneTREBINJE, Ove godine pravo na podsticaje ostvarile su 54 male elektrane koje su zajedno proizvele 106,89 gigavat-časova električne energije i na taj način podmirile četiri odsto potreba kupaca u RS, istakli su u “Elektroprivredi RS”.

Pravo na podsticaje ove godine je ostvarilo 16 hidroelektrana, 36 solarnih postrojenja i dvije elektrane na biogas. Do kraja 2017. na mreži će biti još deset novih hidroelektrana i pet solarnih postrojenja.

– Njihovo učešće u proizvodnji struje biće povećano za dva procenta, a isti rast očekuje se i u 2018. godini. Sve je značajnije učešće obnovljivih izvora električne energije u podmirenju krajnjih kupaca struje. Njihov rad je doprinio i povećanju sigurnosti snabdijevanja potrošača – istakli su u “Elektroprivredi RS”.

Prema akcionom planu Vlade RS za korišćenje obnovljivih izvora električne energije, u periodu od 2015. do 2020. godine predviđena je i gradnja dva vjetroparka na području Hercegovine. Gradnja vjetroparka “Hrgud” u Berkovićima počeće u 2017. godini i to će biti prvo vjetropostrojenje u Srpskoj. Drugi vjetropark “Trusina” planiran je u opštini Nevesinje. Srna

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti