Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|четвртак, октобар 29, 2020
Nalazite se na Home » Zaštita Okoline » Spriječiti nastajanje divljih deponija

Spriječiti nastajanje divljih deponija 

BANJALUKA, Republika Srpska mora da ima zdravu i čistu životnu sredinu i ne smije se dozvoliti da se bacanjem otpada ugroze njena prirodna bogatstva, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

„Šume i rijeke nisu mjesta za odlaganje otpada“, poručila je Golićeva povodom obilježavanja 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine, te dodala da se intenzivno radi na uklanjanju, ali i na sprečavanju nastajanja divljih deponija.

Ona je rekla da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske u prethodnom periodu ostvarilo značajne pomake kada je riječ o zaštiti životne sredine, ističući da je u toku realizacija niza aktivnosti koji već pokazuju pozitivne rezultate, saopšteno je iz Ministarstva.

Golićeva je navela da je riječ o aktivnostima kao što su „Kampanja za podizanje javne svijesti i pozitivne promjene u percepciji upravljanja čvrstim otpadom“ u okviru druge faze projekta „Upravljanje čvrstim otpadom“, te „Kampanja za podizanje nivoa informisanosti građana o značaju zaštićenih područja u Republici Srpskoj“ u okviru projekta „Šumska i planinska zaštićena područja“.

Ona je naglasila da će projekat „Šumska i planinska zaštićena područja“ znatno ojačati institucionalne i tehničke kapacitete za upravljanje nacionalnim parkovima „Kozara“ i „Sutjeska“ i šumskim rezervatima Lom u Driniću i Janj u Šipovu.

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u saradnji sa pojedinim organizacijama održava prigodne manifestacije sa ciljem odgovornog ponašanja i podizanja ekološke svijesti, kao i ukazivanje na obaveze i odgovornosti građana.

Svjetski dan zaštite životne sredine se obilježava 5. juna počevši od 1972. godine, a ima cilj da uključi svakog pojedinca u aktivnosti koje doprinose zaštiti životne sredine i održivom razvoju.

Datum je odredila Generalna skupština UN, jer se tada održala konferencija o zaštiti životne sredine u Štokholmu na kojoj je prisustvovalo 113 država.

To je osnovni instrument posredstvom kojeg UN stimuliše jačanje svijesti o značaju zaštite životne sredine i poziva na preduzimanje konkretnih mjera i aktivnosti.  Srna

Dodaj Komentar