Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostSpriječiti nastajanje divljih deponija

Spriječiti nastajanje divljih deponija

BANJALUKA, Republika Srpska mora da ima zdravu i čistu životnu sredinu i ne smije se dozvoliti da se bacanjem otpada ugroze njena prirodna bogatstva, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

“Šume i rijeke nisu mjesta za odlaganje otpada”, poručila je Golićeva povodom obilježavanja 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine, te dodala da se intenzivno radi na uklanjanju, ali i na sprečavanju nastajanja divljih deponija.

Ona je rekla da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske u prethodnom periodu ostvarilo značajne pomake kada je riječ o zaštiti životne sredine, ističući da je u toku realizacija niza aktivnosti koji već pokazuju pozitivne rezultate, saopšteno je iz Ministarstva.

Golićeva je navela da je riječ o aktivnostima kao što su “Kampanja za podizanje javne svijesti i pozitivne promjene u percepciji upravljanja čvrstim otpadom” u okviru druge faze projekta “Upravljanje čvrstim otpadom”, te “Kampanja za podizanje nivoa informisanosti građana o značaju zaštićenih područja u Republici Srpskoj” u okviru projekta “Šumska i planinska zaštićena područja”.

Ona je naglasila da će projekat “Šumska i planinska zaštićena područja” znatno ojačati institucionalne i tehničke kapacitete za upravljanje nacionalnim parkovima “Kozara” i “Sutjeska” i šumskim rezervatima Lom u Driniću i Janj u Šipovu.

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u saradnji sa pojedinim organizacijama održava prigodne manifestacije sa ciljem odgovornog ponašanja i podizanja ekološke svijesti, kao i ukazivanje na obaveze i odgovornosti građana.

Svjetski dan zaštite životne sredine se obilježava 5. juna počevši od 1972. godine, a ima cilj da uključi svakog pojedinca u aktivnosti koje doprinose zaštiti životne sredine i održivom razvoju.

Datum je odredila Generalna skupština UN, jer se tada održala konferencija o zaštiti životne sredine u Štokholmu na kojoj je prisustvovalo 113 država.

To je osnovni instrument posredstvom kojeg UN stimuliše jačanje svijesti o značaju zaštite životne sredine i poziva na preduzimanje konkretnih mjera i aktivnosti.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti