Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaEnergoinvest se natječe za gradnju HE u Iraku

Energoinvest se natječe za gradnju HE u Iraku

SARAJEVO – U Erbilu je od 17. do 20. septembra održan Drugi međunarodni sajam energetike na kojem je prisustvovalo više od 200 izlagača iz 45 zemalja, a ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj je na poziv ministra energetike u regionalnoj vladi Kurdistana (Irak) Yasina Sheikha Abu Bekira Mawatija boravio u ovom gradu i imao čast da zajedno sa visokim dužnosnicima regionalne vlade Kurdistana i grada Erbila otvori sajam. Po povratku iz Erbila, u kojem je boravio zajedno sa delegacijom Energoinvesta, u kojoj su bili direktor Enes Čengić i pomoćnik direktora za oblast marketinga i kapitalno zavisne firme Jakub Viteškić, ministar Trhulj je za Oslobođenje sumirao rezultat ove posjete.
Na bilateralnim sastancima sa ministrom energije Yasinom Sheikhom Abu Bekirom Mawatijem i ministrom industrije i trgovine Sinanom Čelebijem, ministar Trhulj se upoznao sa napretkom koji je regionalna vlada Kurdistana postigla u investicionom ciklusu započetom 2003.
“Cijeli Erbil sa širom okolinom je ogromno gradilište. Iz gradnja moderne gradske infrastrukture, velikih stambenih četvrti, hotelskih kompleksa, velikih i modernih poslovnih centara i raznih drugih objekata je nešto što se odmah uoči u ovom dvomilionskom gradu. Samo u oblasti električne energije planira ne investicije za 2013. godinu iznose milijardu američkih dolara. Sastanci sa uvaženim ministrima potvrdili su da njihovo povjere nje u naše kompanije nije izgubljeno i da u narednom periodu moramo uložiti dodatne napore na ponovnom osvajanju ovog tržišta. Projekat vrijedan 36 miliona eura koji je kompanija Energoinvest potpisala za izgradnju šest trafostanica moramo shvatiti kao novu ulaznicu na ovo tržište koju moramo iskoristiti. Stoga i kao vlada moramo učiniti sve što je u našoj moći da im pomognemo u realizaciji ovog projekta”, kaže ministar Trhulj.
Drugog dana posjete bh. delegacija je u gradu Čaklava, udaljenom oko 70 kilometara od Erbila, prisustvovala početku izvođenja građevinskih radova na prvoj od šest ugovorenih trafostanica, a Trhulj i Čengić su posjetili i novootvore no predstavništvo Energoinvesta u Erbilu.
Ministar Trhulj kaže da se ugovorom Energoinvesta otvaraju vrata novog tržišta, ne samo za elektroenergetski sektor nego i za građevinski, ali i druge industrijske grane. Koliko je to bitno, pokazuje i podatak da u ovom dijelu Iraka 95 posto svih roba dolazi iz uvoza. S obzirom na to da tu trenutno nema bh. proizvoda, jasno je da su mogućnosti ogromne.
“Oni još pamte i uvažavaju naš nekadašnji brend. Ministru energije smo ponudili saradnju da kroz zajedničku realizaciju projekta prenosimo svoje znanje i iskustvo. Počev od pomoći kroz izradu zakonske regulative, planiranja elektroenergetskog i drugih sektora, projektovanja, pa sve do re alizacije projekata, uključujući upravljanje i održavanje. Jedan dosta širok spektar moguće saradnje koji u konačnici ima za cilj kvalitetan proizvod sa kvalitetnim lokalnim kadrovima. Predstavnik Energoinvesta u Erbilu je pozvan da narednih dana preuzme dokumentaciju za izradu ponude za izgradnju hidroelektrane instalisane snage 30 MW koja će se finansirati iz japanskog kreditnog fonda.
To će nam biti prilika da formiramo bh. konzorcij od Energoinvesta i naših gra|evinskih kompanija za učešće na ovom tenderu.
“Moramo pokušati na ovom tenderu, ali i na mnogim drugim. Sada tamo imamo Energoinvest koji može i želi biti vodič ostalim kompanijama”, istaknuo je Trhulj.
Prvi čovjek Ministarstva energije, rudarstva i industrije u Erbilu je ministru energije i ministru industrije i trgovine uputio zvaničan poziv da posjete BiH kako bi ih detaljno upoznali, ne samo sa mogućnostima Energoinvesta i naših građevinskih kompanija nego da posjete i neke naše fabrike čiji proizvodi svojim kvalitetom sigurno mogu zadovoljiti njihovo tržište.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti