Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraNjemačka finansira prvu vjetroelektranu u Bosni i Hercegovini

Njemačka finansira prvu vjetroelektranu u Bosni i Hercegovini

U Sarajevu je danas potpisan Sporazum o zajmu i projektu između Njemačke razvojne banke (KfW), Frankfurt na Majni, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Javnog poduzeća “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” d.d. Mostar za projekt Vjetroelektrana Mesihovina.
Također, potpisan je Sporazum o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Javnog poduzeća “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” d.d. Mostar za Projekt dopunske mjere za Vjetroelektranu Mesihovina.

Sporazume su potpisali Dragan Vrankić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora, Uwe Ohls, prvi potpredsjednik KfW-a za Aziju i istočnu Evropu, Gerald Kuehnemund, direktor Ureda KfW u Bosni i Hercegovini, Vjekoslav Bevanda, federalni dopremijer i federalni ministar finansija i Matan Žarić, generalni direktor “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”.

Projektom će se finansirati izgradnja prve vjetroelektrane (VE) u BiH – Vjetroparka Mesihovina kod Tomislavgrada koji će činiti 22 vjetroturbine ukupne instalirane snage 44 MW, dok je očekivana godišnja proizvodnja 130 GWh električne energije, što predstavlja desetinu sadašnje proizvodnje preduzeća “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”

Sporazumima s KfW-om su osigurana sredstva od 72 miliona eura, od čega je 71 milion eura kredita, a jedan milion nepovratnih sredstava, dok će ostatak osigurati “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”, s obzirom na to da su ukupni troškovi projekta nešto više od 75 miliona eura.

Dragan Vrankić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora, kazao je tokom svečane ceremonije da je energija strateški projekt BiH te da smatra da se na ovaj način najbolje stvaraju uvjeti za razvoj BiH, dodavši i da je kamata na uzeti kredit povoljna i da će stvoriti novu vrijednost koja može povećati BDP.

Rok otplate kredita uzetog za gradnju VE Mesihovina od 71 milion eura, kako je rečeno, jeste 12 godina, uključujući četiri godine grace perioda, a trenutna kamatna stopa je oko 2,5 posto godišnje, s obzirom na to da se određuje na dan potpisivanja Ugovora o zajmu i finansiranju na osnovu finansijskih troškova KfW-a i euribora.

Prvi potpredsjednik KfW-a za Aziju i istočnu Evropu Uwe Ohls je govorio o značaju iskorištavanja velikog potencijala obnovljivih izvora energije u BiH.

“Evropa treba zelenu energiju, a BiH je može isporučiti . Energija vjetra i vode ne samo da nudi nove mogućnosti u smislu zapošljavanja i povećanja prihoda već može doprinijeti i potrebnom smanjenju tekućih računskih deficita. VE Mesihovina će također sa svoja 44 MW doprinijeti smanjenju 100.000 tona CO2 misije”, kazao je on.

Ohls je dodao da je samo u posljednje tri godine dodijeljeno više od 200 miliona eura za projekte obnovljive energije u BiH i da se nove raspodjele mogu očekivati i u ovoj godini.

Generalni direktor “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” Matan Žarić najavio je da se prvi proizvedeni kilovati električne energije iz VE Mesihovina očekuju tokom 2013. godine te da bi ovaj objekt “mogao sebe otplatiti za osam godina”.

“Uskoro očekujemo izdavanje urbanističke saglasnosti, zatim dozvole za građenje, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za nabavku opreme za vjetroelektranu”, kazao je Žarić, nakon što je prethodno pobrojao šta je sve učinjenio da se dođe do toga.

On je dodao da “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” razmatra još tri lokacije za gradnju VE na području Livna, Mostara i Posušja.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti