Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostOd naredne godine ćemo plaćati 10 feninga za plastičnu kesu

Od naredne godine ćemo plaćati 10 feninga za plastičnu kesu

Nadležna entitetska ministarstva razmatraju model uvođenja naknade na tanke plastične kese koja bi destimulirala njihovo masovno i nekontrolirano korišćenje. Cilj je da se destimulišu krajnji korisnici – kupci da uzimaju plastične kese, jer će na kasi morati platiti 10 feninga po jednoj kesi.

– Centri civilnih inicijativa (CCI) su prepoznali taj problem i zajedno s ministarstvima okoliša u FBiH i RS razvili projekt koji je imao za cilj da propisom uredi način zbrinjavanja, odnosno smanjivanje upotrebe plastičnih kesa. Održano je više sastanaka kako bi se definirao model upravljanja tom vrstom otpada – kazao je Agenciji Fena Edin Terzić, savjetnik ministrice za okoliš i turizam FBiH.

Uredba kao provedbeni akt će omogućiti implementaciju pravilnika ovoga modela upravljanja-zbrinjavanja plastičnih kesa.

– Uredbu će donijeti vlade oba entiteta u isto vrijeme i stupit će na snagu istovremeno u oba entiteta, a to će biti u prvoj polovini 2013. godine – kazao je Terzić.

Pojašnjava da je zbrinjavanje plastičnih kesa debljine do 20 mikrona prepoznato kao problem u FBiH jer okoliš biva sve zagađeniji tom vrstom plastičnog otpada koji završava u prirodi, u koritima rijeka, šumama.

Na sjednici Međuentitetskog tijela za zaštitu okoliša, 29. novembra, jedna od tačaka bila je vezana za donošenje uredbe o modelu zbrinjavanja ove vrste plastičnih kesa.

– Razmotrena su dva prijedloga-modela, od kojih su u jednom obveznici proizvođači ili uvoznici plastičnih kesa, a po drugom modelu obveznici su veletrgovci ili distributeri plastičnih kesa – pojašnjava Terzić.

U oba prijedloga naknade za stavljanje u promet plastičnih kesa iznose, 0,05 KM po komadu, odnosno 50 KM na jednom pakovanju od 1.000 komada plastičnih kesa.

Oba modela, po njegovim riječima, imaju svoje prednosti i nedostatke.

– Zaključeno je da CCI pripremi analizu prednosti i nedostataka jednog i drugog modela u što kraćem roku da bismo mogli donijeti odluku koja bi zadovoljila i proizvođače i veletrgovce, a naročito da smanjimo upotrebu plastičnih kesa – kazao je Terzić.

Sistem je postavljen tako da te naknade dobija Fond za zaštitu okoliša u jednom i drugom entitetu i prikupljena sredstva se distribuiraju za projekte sanacije posljedica i za projekte proizvodnje biorazgradivih – višekratno upotrebljivih kesa.

– Sve ima za cilj da destimuliše krajnje korisnike – kupce da uzimaju plastične kese, jer će oni na kasi morati da plate 10 feninga po komadu – istakao je Terzić.

Stav Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i radne grupe je da se nađe model koji će biti najpovoljniji za zaštitu životne sredine, kazala je Agenciji Fena Gorjana Rosić, službenica za odnose s javnošću u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Osnovni cilj je da se smanji upotreba plastičnih kesa, koje su u ovom trenutku jedan od najvećih zagađivača životne sredine. Cilj je istovremeno ne opteretiti previše osnovnu zajednicu s obzirom na socijalno-ekonomsku situaciju koja vlada u BiH. Naći će se model koji je najpovoljniji za sve, kazala je Rosić dodavši da očekuje da to bude uskoro.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti