Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPoskupilo gorivo u RS

Poskupilo gorivo u RS

BANJALUKA – Vozače su danas na mnogim pumpama u RS dočekale više cijene goriva, čime je prekinut dvomjesečni trend pojeftinjenja naftnih derivata u maloprodaji.
Cijene goriva na pumpama banjalučkog “Nestro petrola”, najvećeg lanca benzinskih stanica u RS i BiH, skočile su u prosjeku za četiri feninga.
Tako je sada, u zavisnosti od regije, za litar bezolovnog benzina 98 potrebno izdvojiti između 2,32 i 2,41 KM, supera 95 od 2,21 do 2,31 KM. Dizel euro 4 na pumpama “Nestro petrola” košta između 2,33 do 2,44 KM, a euro 5 od 2,34 KM do 2,46 KM.
U “Nestro petrolu” su, takođe, potvrdili da je za litar lož-ulja u maloprodaji potrebno izdvojiti fening više, tako da sada košta između 1,97 i 2,03 KM.
Dragan Trišić, rukovodilac Uprave maloprodaje u “Nestro petrolu”, objasnio je da se cijene goriva razlikuju u zavisnosti od lokacije pumpe zbog činjenice da njihovu visinu određuje kako tržišna, tako i nelojalna konkurencija.
“Tako su naftni derivati najjeftiniji u bijeljinskoj regiji, a najskuplji u Trebinju i Banjaluci”, rekao je Trišić.
On je rekao kako je najnovije poskupljenja goriva uslovio rast rafinerijskih cijena.
“Cijene u rafinarijama su povećane za četiri feninga po litru, a upravo za toliko smo i mi korigovali cijene u noći između utorka i srijede”, rekao je Trišić.
On je najavio da se, prema trenutnim informacijama, u februaru i martu, ipak, treba očekivati pad cijena naftnih derivata.
Na pumpama banjalučkog “Krajinapetrola” rekli su nam da kod njih još nije došlo do poskupljenja goriva i precizirali da bezolovni benezin košta 2,27 KM, super 98 košta 2,36 KM, dok je za dizele potrebno platiti 2,37 KM.
Nadležni u FBiH kažu da u tom entitetu u naredna tri dana ne bi trebalo da dođe do značajnijih promjena cijena. Ipak, treba znati da su cijene goriva na pumpama u FBiH krajem prošle godine iznosile između 2,30 za benzene i 2,40 KM, koliko je bilo potrebno izdvojiti za dizele, što znači da su kotirale blago iznad prosjeka u RS.
Lejla Glibo, stručni savjetnik u sektoru cijena u Ministarstvu trgovine FBiH, rekla je kako im je dosad pristigao mali broj zahtjeva za izmjenu cijena goriva.
“Dobili smo desetak zahtjeva za izmjenu cijena goriva, a i oni su raznoliki, odnosno jedan dio njih je upućen na pojeftinjenje, a drugi na poskupljenje. U narednih nekoliko dana ćemo moći dati precizniju infomaciju o tome da li će doći do pojeftinjenja”, najavila je Glibo.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti