Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaRWE investira u četiri hidroelektrane na Drini

RWE investira u četiri hidroelektrane na Drini

BANJALUKA – Vlada RS i “Elektroprivreda RS” danas su s njemačkom kompanijom “RWE Innogy” sklopile ugovor o strateškom partnerstvu za izgradnju četiri hidroelektrane na gornjem slivu Drine okvirne investicione vrijednosti od 460 miliona evra.
Ugovor su potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević, generalni direktor i izvršni direktor za investicije i razvoj “Elektroprivrede RS” (ERS) Branislava Milekić i Vladislav Vladičić, te direktori za hidro i nove projekte u kompaniji “RWE Innogy”, Olaf Hajl i Juta Disen.
Projekat HES Gornja Drina predviđa osnivanje zajedničke firme RWE i ERS, sa vlasničkim udjelom od 60 naprema 40 odsto u korist njemačkog partnera. Planirana je izgradnja hidroelektrana Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska ukupne instalisane snage 260 megavata i godišnje proizvodnje 760 gigavat-časova električne energije.
Ministar Kovačević sklopljeni aranžman je ocijenio značajnim događajem za RS izražavajući nadu da će kompanija RWE izgradnju hidroelektrana započeti i prije utvrđenih rokova. On je precizirao da je izgradnja prve hidroelektrane u nizu – Buk Bijele planirana za početak septembra 2014. godine.
Olaf Hajl, jedan od direktora u RWE, kazao je da je za njih “velika čast” što su potpisali ugovor o strateškom partnerstvu sa RS, navodeći da je oformljeno jako zajedničko partnerstvo. Ukazao je da su se sklopljenim ugovorom obavezali da će u cilju uspješne realizacije projekta u RS unijeti sve svoje iskustvo.
Branislava Milekić, generalni direktor ERS, izrazila je zadovoljstvo što je Vlada RS izabrala RWE za strateškog partnera u ovom energetskom projektu.
“Velike finansijske mogućnosti kojima raspolaže kompanija RWE, njen rejting u energetskom sektoru, tehnička znanja i dosadašnja iskustva u proizvodnji, distribuciji i prodaji električne energije, garancija su da ćemo realizovati ovaj projekat i zajednički unaprijediti energetski sektor RS”, istakla je ona.
Naglasila je da je završen značajan dio projektno-tehničke dokumentacije za ugovorene hidroelektrane, što se posebno odnosi na HE Buk Bijela i Foča, dok je za HE Paunci i Sutjeska u toku izrada idejnog projekta, kao i studija izvodljivosti i uticaja na okolinu.
Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, kazao je da je RS dolaskom njemačkog RWE-a proširila svoje kapacitete i mogućnosti, podsjećajući da su za oblast energetike odranije zainteresovane kompanije iz Rusije, Italije i drugih zemalja.
“RS polako, ali sigurno zaokružuje investicioni projektni ciklus koji podrazumijeva obuhvat svih raspoloživih resursa, potencijala i lokacija za izgradnju energetskih objekata i na taj način ojačava svoju poziciju važnog regionalnog partnera u proizvodnji električne energije”, rekao je Dodik.
Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, rekao je da ovaj događaj predstavlja “zeleno svjetlo” za ulaganje u elektroenergetski sektor, kao najveći potencijal RS.
“Vlada RS mnogo očekuje od ovog projekta koji će uz projekat eksploatacije nafte sasvim sigurno pozitivno uticati na energetski bilans, učiniti RS energetski nezavisnom i pojačati njenu ekonomsku moć”, naglasio je Džombić.
Ambasador Njemačke u BiH Ulrike Marija Knoc izjavila je da je energetska budućnost u obnovljivim izvorima ukazujući da BiH raspolaže velikim potencijalima u toj oblasti. Izrazila je zadovoljstvo što je RS za strateškog partnera u izgradnji hidroelektrana izabrala upravo njemačku kompaniju, ocjenjujući da to može odaslati signal i za ostale potencijalne investitore na ovom području.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti