Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEPS i Srbijagas bez privatizacije

EPS i Srbijagas bez privatizacije

ČAČAK, Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da EPS i Srbijagas neće biti privatizovani, ali da moraju da promjene način funkcionisanja.
Ona je na konferenciji za novinare u Čačku, nakon sastanka sa rukovodstvom tog grada, precizirala da to znači korporatizaciju EPS-a i Srbijagasa.
Mihajlovićeva je kazala da problemi EPS-a i Srbijagasa moraju da se rješavaju, ali ne tako što će se te kompanije privatizovati, jer, kako je istakla, “tako ništa nećemo postići, a to su preduzća koja su stožeri energetike”.

“Pripremamo plan restruktuiranja Srbijagasa, da prije svega sklonimo takozvane ćerke-kompanije koje troškovima opterećuju cijenu gasa, a da onda vidimo kako će se unutar Srbijagasa napraviti podjele na trgovinu gasa, na prenos gasa i drugo”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da u EPS-u mora da bude mnogo više discipline, kao i da se priprema korporatizacija preduzeća, prije svega zbog smanjivanja troškova.

“Procjene kažu da korporatizacijom EPS-a, koja ne znači privatizaciju, nego promjenu upravljanja preduzećem, EPS može da uštedi između 60 i 70 miliona evra”, kazala je ministarka.

Prema njenim riječima, Srbijagas u ovom tenutku ima više od milijardu evra dugova prema međunarodnim kreditorirma i dobavljačima i drugima, što je ogroman iznos i da država mora da rješava te probleme.

Ministarka energetike Srbije razgovarala je danas sa rukovodstvom Čačka o mogućnostima korišćenja obnovljivih izvora energije na teritoriji grada i u njegovoj okolini.

Ona je ranije danas posjetila Hidroelektranu u Ovčar Banji koja radi od 1901. godine, za koju je rekla da ima dugu tradiciju u proizvodnji električne energije koju je Srbija nekada, kako je podsjetila, izvozila.

Mihajlovićeva je izrazila žaljenje što sada Srbija mora da uvozi struju i dodala da je strategija vlade i njenog ministarstva da se krene u izgradnju novih objekata, kao i da se obnovi postojeća oprema i da Srbija ponovo postane zemlja koja će izvoziti struju. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti