Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKrajinapetrol bi uskoro mogao dobiti novog vlasnika

Krajinapetrol bi uskoro mogao dobiti novog vlasnika

BANJALUKA, Berzanska aukcija za prodaju 45,51 odsto akcija Republike Srpske u banjalučkom preduzeću „Krajinapetrol“ biće održana od 19. do 21. februara, odlučila je Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, ovlašteni prodavac državnog kapitala.

U IRB-u preciziraju da će na osnovu odluke Vlade RS organizovati zajedničku aukciju za paket akcija „Krajinapetrola“ iz portfelja Akcijskog fonda i Fonda za restituciju RS.
Na prodaju su ponuđene ukupno 6.316.282 akcije tog naftnog distributera po pojedinačnoj početnoj cijeni od 1,46 KM, što iznosi 9.221.771 KM za cijeli paket akcija.
Milovan Bajić, direktor „Krajinapetrola“, izrazio je očekivanje da će preduzeće dobiti novog većinskog vlasnika, smatrajući da je privatizaciju trebalo sprovesti još dosta ranije.
„Ovo je djelatnost u kojoj se teško opstaje bez vertikalne integrisanosti sa proizvođačima naftnih derivata, koja ‘Krajinapetrolu’ nedostaje. Zbog toga se nadam da će se na berzansku aukciju javiti neka od ozbiljnih kompanija koja će uložiti sredstva u razvoj ‘Krajinapetrola’“, rekao je Bajić.
Upitan da li su glavni „pretendenti“ na državne akcije „Krajinapetrola“ i dalje postojeći manjinski akcionari – hrvatska INA i firma „Petrobart“ sa Gibraltara, Bajić je rekao da sve potencijalne kupce ubjeđuje da se prijave na aukciju s prvenstvenim ciljem toga da budžet RS dobije što veća sredstva od prodaje.
„Krajinapetrol“ je proteklih godina opterećen tužbama kompanije INA, koja traži povrat benzinskih pumpi i ostale imovine u RS, koja je poslije proteklog rata pripala toj banjalučkoj firmi.
Bajić kaže da su sudski procesi s kompanijom INA „zamrznuti“ po sili Zakona o sprovođenju aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji nalaže obustavu svih postupaka do zaključenja bilateralnih ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između BiH i država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.
Preduzeće koje zapošljava 148 radnika u poslovanju je, takođe, suočeno sa sve jačom konkurencijom pogotovo nakon ulaska ruskog „Zarubežnjefta“ u RS, koji je proteklih nekoliko godina razvio mrežu pumpi „Nestro petrol“.
„Ulazimo u teškoće koje se reflektuju kroz pad prometa, ali smo, što je najvažnije, likvidni i nemamo velikih finansijskih obaveza i gubitaka, što ‘Krajinapetrol’ čini zdravom firmom zanimljivom za ulaganja“, ocijenio je Bajić.
„Krajinapetrol“ posjeduje 16 benzinskih pumpi, od kojih se na pet prodaje auto-gas, skladište naftnih derivata u Dervišima, punionicu tečnog naftnog gasa u Ramićima sa sopstvenim industrijskim kolosijekom i upravnu zgradu u centru Banjaluke površine 900 kvadratnih metara.
Vlasnička struktura „Krajinapetrola“
Akcionari                            Kapital (%)
Akcijski fond RS                42,26
„Petrobart“                          25,26
INA Zagreb                        9,71
PREF RS                             6,50
Fond za restituciju RS       3,25
„Zepter fond“                       2,56
„Polara fond“                    1,26
Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti