Utorak 27. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRuski gas mora biti jeftiniji za 10 odsto

Ruski gas mora biti jeftiniji za 10 odsto

ČAČAK, Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da ruski gas mora da bude 10 odsto jeftiniji, ali je najavila da se uskoro može očekivati povećanje cijena struje.

Ona je novinarima u Ovčar Banji kod Čačka kazala da ulazna cijena gasa, koja je bila oko 475 dolara na 1.000 metara kubnih, mora za 10 odsto da bude niža.

“Mi očekujemo da ona bude u rasponu između 370 i 380 dolara. Ne bih licitirala sa tom cijenom. Vode se pregovori, ali ono što ne smije više nikada da se desi jeste da u februaru pričamo o tome. Naredne godine godišnji ugovor za 2014. mora da bude završen u decembru 2013, i to će biti zahtjev ministarstva”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da na cijenu gasa pored ulazne cijene utiču i troškovi tranzita kroz Mađarsku koji su, prema njenoj ocjeni, visoki, zatim postojanje posrednika i neracionalnosti koja postoji u Srbijagasu.

“Ministarstvo je sklopilo dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa na 10 godina i sada je na Srbijagasu da isposluje godišnje ugovore”, rekla je ministarka. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti