Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiŠarović: Uskoro nacrt memoranduma o saradnji Turske i BiH

Šarović: Uskoro nacrt memoranduma o saradnji Turske i BiH

SARAJEVO, Ministarstvo energetike Turske u narednih petnaestak dana trebalo bi da uputi Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nacrt memoranduma o saradnji između Turske i BiH u oblasti energetike, izjavio je resorni ministar BiH Mirko Šarović.

Šarović je danas, nakon susreta sa zamjenikom ministra energetike Turske Hasanom Muratom Merdžanom i članovima privredne delegacije Turske, rekao novinarima da je na sastanku bilo riječi o potencijalima BiH u energetskom sektoru.
„Posebnu pažnju posvetili smo oblastima hidroenergije, rudarstva, solarne energije, vjetroenergije, energije iz biomase“, naveo je Šarović.
On je naglasio da je energetsko tržište BiH liberalno i otvoreno za strane investicije, kao i da je uvezano sa tržištem regiona i EU, što prati i odgovarajuća legislativa.
Nakon usaglašavanja teksta memoranduma, potpisivanje će biti upriličeno u Ankari, najvjerovatnije, tokom posjete predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande ili kasnije, tokom Šarovićeve posjete Turskoj.
Merdžan je izrazio zadovoljstvo današnjim susretom sa Šarovićem, ali i jučerašnjom posjetom Republici Srpskoj, gdje je u Banjaluci sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Željkom Kovačevićem i njegovim saradnicima razgovarao o mogućnostima i modalitetima buduće saradnje u energetskom sektoru.
„Želja nam je da u narednih petnaestak dana u BiH uputimo nacrt memoranduma o saradnji u oblasti energetike, kao prvi korak ka konkretnoj saradnji BiH i Turske“, rekao je Merdžan.
On je potvrdio da je Turska zainteresovana za ulaganja i saradnju sa BiH u oblastima termoelektrana, hidroelektrana, rudnika uglja, obnovljivih izvora energije.
Ovom susretu prisustvovao je i turski ambasador u BiH Ahmet Jildiz, koji je naglasio da će bilateralni odnosi i saradnja između BiH i Turske od sada, osim na političkom, biti intenzivirani i na ekonomskom planu.
„Za to su nam iz BiH potrebni samo zainteresovanost i infrastruktura“, poručio je Jildiz.
Turska privredna delegacija danas će se u Sarajevu sastati i sa federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije Erdalom Trhuljem i njegovim saradnicima. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti