Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSrbija izuzetno energetski neefikasna

Srbija izuzetno energetski neefikasna

BEOGRAD, Energetska efikasnost u Srbiji je izuzetno niska u poređenju sa prosjekom u zemljama Evropske unije (EU), jer se troši 2,5 puta više energije po jedinici društvenog proizvoda u odnosu na svjetski prosjek i četiri puta više od prosjeka u EU, rečeno je danas na Samitu energetskih menadžera Srbije.

Domaćinstva u Srbiji troše 2,5 puta više energije po kvadratnom metru stambenog prostora od nekih zemalja EU, a raspoloživi izvori energije su daleko ispod svjetskog i evropskog prosjeka, zato je Srbija veoma zavisna od uvoza energenata sa oko 34 odsto, istaknuto je na skupu.

Srbija je postala evropski šampion u neracionalnoj potrošnji energije, a čak i za javnu rasvjetu, troši 50 odsto energije više nego zemlje EU, rečeno je na Samitu.

Pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović najavio je da bi tokom marta trebalo da bude usvojen zakon o efikasnom korišćenju energije, čiji je cilj da obezbjedi i podrži racionalno korišćenje energije i doprinese sigurnijem snabdijevanju energijom, smanjenju uvozne energetske zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu građana.

Akcionim planom o energetskoj efikasnosti predviđeno je da se u Srbiji do 2019. uštedi devet odsto energije od finalne potrošnje, naveo je Trifunović.

On je dodao da će taj zakon stvoriti uslove za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i formiranje mreže energetskih menadžera.
“Srbija ima najniži stepenen energetske efikasnosti u Evropi. Države zapadne Evrope po kvadratnom metru potroše oko 100 kWh energije godišnje, a u Srbiji je potrošnja od 150 do 180 kWh, rekla je Jovanka Arsić-Karišić, predsjednik UO CEDEF-a.

Od ukupno potrošene električne energije u Srbiji skoro polovinu potroše građani u svojim stanovima, čak 65 odsto te energije odnosi se na grijanje, zbog čega je potrebno povećanje efikasnosti i racionalna potrošnja energije, navela je Karišić.

Na samitu menadžera su predstavnici CEDEF-a potpisali Memorandum o saradnji sa E3 Konsaltingom iz Podgorice, čime je pokrenuta inicijativa za formiranje Mreže energetskih menadžera Crne Gore kako bi se poboljšala energetska efikasnost u regionu. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti