Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGasprom najskuplji gas prodaje Makedoniji i Poljskoj

Gasprom najskuplji gas prodaje Makedoniji i Poljskoj

SKOPLJE, Ruska energetska kompanija „Gasprom“ je prošle godine gas po najvišim cijenama prodavala Makedoniji, Poljskoj, BiH, Republici Češkoj i Bugarskoj, piše ruski dnevni list „Izvestija“.

Kako je prenijela agencija MIA, moskovski dnevnik navodi da su cijene po kojima je „Gasprom“ prodavao gas Makedoniji i Poljskoj bile najviše po kojima je taj ruski gigant prodavao gas od 2009. godine.
Moskovski dnevnik piše da, iako, je 2012. godine prosječna cijena gasa u evropskim zemljama iznosila 413,1 dolara za 1.000 kubnih metara, u prvih šest mjeseci iste godine Makedonija za tu količinu gasa plaćala 564,3, Poljska 525,5, BiH 512,2, Republika Češka 503,1, a Bugarska 501 dolar.
Ruski analitičar Vitalij Krjukov rekao je „Izvestiji“ da „Gasprom“ svoj gas najskuplje prodaje zemljama koje nemaju alternativne izvore za dostavu tog energenta.Prema njegovim riječima, Makedonija i BiH u potpunosti zavise od ruskog giganta, Bugarska 90 odsto svojih potreba zadovoljava kupovinom gasa od „Gasproma“, a Poljska 60 odsto.
Srpska ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je juče da cijena gasa koji Srbija kupuje iz Rusije mora da bude bar 10 odsto niža od sadašnje koja iznosi 475 dolara za 1.000 kubika i izrazila očekivanje da će ta cijena za ovu godinu biti između 370 do 380 dolara za hiljadu kubika. Mihajlovićeva je naglasila da na cijenu gasa utiču previsoki troškovi tranzita kroz Mađarsku, ali i postojanje posrednika u kupovini tog energenta. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti