Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNuklearka „Kozloduj“ dobija još dva reaktora

Nuklearka „Kozloduj“ dobija još dva reaktora

SOFIJA, Direktor bugarske nuklearne elektrane „Kozloduj“ Valentin Nikolov izjavio je danas da će do kraja godine biti završena pretprojektna istraživanja, nakon čega će biti donesena konačna odluka o izgradnji sedmog i osmog reaktora.

„Nuklearka će i ubuduće biti preventivni faktor protiv poskupljenja struje, jer proizvodi najjeftiniju električnu energiju na način koji je ekološki. Da ne prodajemo struju na domaćem tržištu energija bi u Bugarskoj bila skuplja od 13 do 24 odsto“, dodao je Nikolov.
On je naglasio da je jedina bugarska atomska elektrana među 10 najbezbjednijih u svijetu.
Prema njegovim riječima, izgradnja dva nova reaktora koštaće milijardu evra manje nego kada bi se gradila druga nuklearka „Belene“, pošto već postoji određena infrastruktura.
Nikolov je rekao da je atomska centrala „Kozloduj“ od prodaje elekrične energije prošle godine imala oko 403 miliona evra prihoda, što je najviše u proteklih pet godina.
U Bugarskoj je krajem prošlog mjeseca održan referendum o izgradnji nove nuklearke „Belene“, ali je zbog slabe izlaznosti on proglašen nevažećim.
Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je tada, da će država graditi sedmi reaktor, a da će rok petom i šestom biti produžen.
Nuklearka „Kozloduj“ sastavljena je iz šest reaktora, od kojih su samo dva u pogonu. Prva četiri reaktora, jačine od po 440 megavata, zatvoreni su iz bezbjednosnih razloga neposredno prije ulaska Bugarske u EU.
Evropska komisija smatra da peti i šesti reaktor, jačine od po hiljadu megavata, kojima dozvole za radi ističu krajem 2017. odnosno 2019. godine, ne predstavljaju bezbjednosni problem.
Zahvaljujući nuklearki „Kozloduj“, Bugarska je najveći proizvođač električne energije na Balkanu pošto pokriva od 40 do 50 odsto potreba u regionu. U ukupnoj proizvodnji električne energije u Bugarskoj atomska centrala učestvuje sa 33 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti