Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBez dogovora Rusije i Ukrajine o cijeni gasa

Bez dogovora Rusije i Ukrajine o cijeni gasa

MOSKVA, Moskva i Kijev još nisu postigli dogovor o cijeni gasa, izjavio je u Moskvi šef administracije ruskog predsjednika Aleksej Peskov.

On je dodao da se kontakti i razgovori zvaničnika dvije zemlje, u cilju rješavanja ovog problema, nastavljaju na ekspertskom i visokom nivou.
Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov je u Kijevu izjavio da će njegova zemlja učiniti maksimalne napore da se što prije okonačaju gasni pregovori i sa Rusijom i zaključi sporazum o isporuci tog energenta u ovoj godini, prenosi agencija Itar tas.
“Mi insistiramo da se gasni aranžman zaključen između Rusije i Ukrajine 2009. godine revidira”,rekao je Azarov i dodao da postizanje dogovora između kompanije Naftogas Ukrajina i ruskog Gasproma ostaje jedan od prioriteta njegove vlade.

Prema riječima Azarova, Ukrajina želi da Rusija bude jedan od partnera u modernizaciji gasno-transportnog sistema u ukrajinskoj prijestonici Kijevu.

Ranije je ukrajinski ministar energetike i industrije uglja Eduard Stavicki rekao da je njegova zemlja ispunila sve finansijske obaveze prema Rusiji, a na osnovu ugovora u isporuci gasa za proteklu godinu.

Stavicki je, međutim, rekao da advokati koje je angažovala vlada sada ispitiju osnovanost zahtjeva Gasproma da Ukrajina plati dodatnih sedam milijardi dolara, jer je prošle godine preuzela manje količine gasa nego što je prema važećem ugovoru bila obavezna.

Izvori blisku Gaspromu tvrde da je umjesto dogovorenih 41,6 milijardi kubika gasa Ukrajina lani preuzela oko osam milijardi kubika gasa manje i da zbog toga treba da plati penale u pomenutoj vrijednosti.

Prema najavi ruske strane o ovom sporu bi trebalo da se izjasni i međunarodni Arbitražni sud iz Stokholma. Rusija i Ukrajina se još nisu dogovorile o cijeni gasa. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti