Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasHajka u Hrvatskoj protiv Rafinerije nafte u Brodu

Hajka u Hrvatskoj protiv Rafinerije nafte u Brodu

SLAVONSKI BROD, Hajka koja se proteklih dana u Hrvatskoj vodi protiv Rafinerije nafte u Brodu jer, između ostalog, prerađuje rusku naftu, koje je navodno izuzetno bogata sumporom, splasnula je nakon posjete hrvatskih medija tom preduzeću.

Tako su se tokom posjete Rafineriji nafte novinari najvećeg portala iz Slavonskog Broda (www.sbplus.hr), inače mjesta iz kojeg je upućeno najviše optužbi na rad Rafinerije, na licu mjesta uvjerili šta je sve učinilo brodsko preduzeće u modernizaciji proizvodnje i smanjenju emisija štetnih gasova.
Kako prenosi taj hrvatski portal u tekstu “Iz Rafinerije bez maske”, iz prve ruke im je objašnjeno da su netačne informacije da ruska nafta koja se koristi u preradi sadrži ogromne količine sumpora, jer tu istu sirovinu koriste sve rafinerije u okruženju, uključujući i Hrvatsku.
Takođe, novinarima su pokazane međunarodne tabele u kojima se vidi da ruska nafta sadrži znatno manje količine sumpora od iračke.
Pored obilaska postrojenja, predočena je i ekološka dozvola za rad, kao i planovi daljeg osavremenjavanja proizvodnih procesa.
Kako prenosi portal, posebno je naglašeno da će proizvodni kapaciteti prerade biti povećani na tri miliona tona godišnje, te da će sumpor iz otpadnih gasova biti izdvajan u potpunosti. Inače, trenutno se izdvaja od 95 do 96 odsto sumpora.
Radomir Vidaković, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću, kaže da je dobro što su u hrvatskim medijima počeli da se pojavljuju objektivni tekstovi o Rafineriji nafte, dodajući da se u smirenijoj atmosferi lakše može doći do rješenja svih nesporazuma.
“Mogu reći da proizvodi Rafinerije već ispunjavaju euro pet standarde, što je dokaz da smo učinili mnogo u podizanju kvaliteta proizvodnje i ekološkoj zaštiti”, kazao je Vidaković, dodajući da su to procesi koji zahtijevaju dosta sredstava, ali i vremena. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti