Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasHrvatska osniva novu naftnu kompaniju?

Hrvatska osniva novu naftnu kompaniju?

ZAGREB, Vlada Hrvatske planira da osnuje novu državnu naftnu kompaniju, čime bi vratila dio ovlašćenja u upravljanju eksploatacijom nafte i gasa, koja je izgubila privatizacijom Ine.

Nova državna kompanija bila bi ključno tijelo državnog tehničkog i stručnog nadzora nad koncesionarima za eksploataciju ugljovodonika, koju je u prošlosti sprovodilo Ministarstvo privrede, izvještava hrvatski Večernji list.

U Vladi su se na takvo rješenje odlučili nakon brojnih konsultacija sa stručnom javnošću, a na osnivanje posebne državne institucije za ovu svrhu nedavno je pozvano i Naučno vijeće za naftu i gas Hrvatske akademije nauke i umjetnosti, kao i Hrvatsko udruženje naftnih inženjera i geologa, navodi se u tekstu.

Privatizovana naftna kompanija Ina je decenijama funkcionisala kao neformalno ministarstvo nafte i gasa, obavljajući niz javnih funkcija. Kako te funkcije i djelatnosti iz kompanije nisu izdvojene pri privatizaciji, proteklih godina na snazi je bio čudan dogovor, pa je kompanija praktično i dalje funkcionisala kao državni monopolista – jedini koncesionar za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u zemlji – ali u privatnom vlasništvu i uz potpuno komercijalne ciljeve.

Zakon koji bi omogućio osnivanje nove državne naftne kompanije mogao bi da se nađe pred hrvatskim Saborom već u martu ove godine. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti