Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiLazarević: Realizovan plan u vrijednosti 8,8 miliona KM

Lazarević: Realizovan plan u vrijednosti 8,8 miliona KM

BIJELJINA, Plan investicija za 2012. godinu u Zavisnom elektrodistributivnom preduzeću “Elektro-Bijeljina“ ispunjen je više od 80 odsto, odnosno realizovane su investicije u vrijednosti od 8.800.000 KM, što je najveće ulaganje u posljednjih desetak godina, ističe Zlatan Lazarević, direktor ovog preduzeća.

“Najviše sredstava uloženo je u rekonstrukciju trafo-stanica 35 na 10 kilovolti, a riječ je o projektu vrijednom oko pet i po miliona KM, koji se realizuje putem programa `Pauer 4`“, rekao je Lazarević, ocjenjujući rad u prošloj godini.

Napominjući da je program “Pauer 4” u realizaciji već sedam godina i da bi u 2013. trebalo da bude završen, Lazarević navodi da je neophodno da ukupno bude rekonstruisano 11 trafo-stanca 35 na 10 kilovolti.

“To su trafo-stanice putem kojih preuzimamo električnu energiju od `Elektro-prenosa` BiH i pretvaramo u napon koji je za dalje korištenje, odnosno za trafo-stanice 10 na 04 koje napajaju naše kupce – domaćinstva i privredne subjekte“, objašnjava Lazarević.

Cilj ove rekonstrukcije jeste da se u prvoj fazi mini dispečerski centar, koji postoji u tim trafo-stanicama, pretvori u kompjutersko upravljanje trafo-stanicama.

To znači, pojašnjava Lazarević, potpunu modernizaciju upravljanja, a do sada je urađeno 50 odsto posla.

“Mi smo više od 50 odsto ovog posla uradili u 2012. godini, a u 2013. nam je namjera da završimo svih 11 trafo-stanica, takođe da pokrenemo još četiri trafo-stanice koje nisu obuhvaćene tim programom. S obzirom na to da je od hidroelektrane `Višegrad` ostalo kreditnih sredstava, usmjerićemo ih na ove četiri trafo-stanice“, kaže Lazarević.

On dodaje da su ostale trafo-stanice rađene prema novijoj tehnologiji, tako da će, kada završe i četiri nove, imati svih 24, koliko ih ima na području “Elektro-Bijeljine”, a koje će biti spremne za pokretanje “skada“ sistema.

“Taj sistem daljinski upravlja trafo-stanicama i prikuplja podatke koji su bitni. Nakon uvođenja ovog sistema, koji vrijedi oko dva miliona KM, imaćemo situaciju da će sa svim tim trafo-stanicama moći da se upravlja iz dispečerskog centra u direkciji preduzeća“, kaže Lazarević.

On ističe da bez toga ima više “manipulativnog vremena” – do svake trafo-stanice se pri kvaru sada mora otići i isključiti dalekovod koji se popravlja.

“Veoma je bitno u modernizaciji mreže `Elektro-Bijeljine` da sa jednog mjesta upravljamo trafo-stanicama, a `skada` sistem je spreman da skuplja i trenutne, ali i podatke na određene periode, pri čemu imamo mogućnost da pratimo i u svakom trenutku vidimo kako nam funkcioniše svaka od trafo-stanica“, rekao je Lazarević.

On je naveo da “Elektro-Bijeljina” ima ukupno 24 trafo-stanice, od kojih je 11 obuhvaćeno projektom “Pauer 4” i napominje da je cilj “Elektro-Bijeljine” da u 2013. završi “Pauer 4“ program, koji vrijedi oko 25,5 miliona KM .

“Osim nove četiri, koje ćemo raditi u 2013. godini, ostale trafo-stanice su rađene u novije vrijeme, pa su već prilagođene tom sistemu. Kad se sve završi, imaćemo 24 stanice koje su spremne za `skada` sistem, što je najmoderniji vid upravljanja postrojenjima“, kaže Lazarević i dodaje da je ovaj sistem do sada jedino “Elektro-Doboj“ uradio.

Šesnaest miliona KM odnosi se na rekonstrukciju niskonaponske mreže, postavljanje betonskih stubova i SKS kabla, a od tih 16 miliona KM pola je kreditnih sredstava, a pola u vlasništvu “Elektro-Bijeljine“. Nabavljena je i mehanizcija za milion KM od sredstava ovog programa, a u daljinsko očitavanje uloženo je dva miliona KM.

Modernizacijom mreže “Elektro-Bijeljine“ smanjuju se zastoji i kvarovi na mreži, smanjuju se gubici, što je veoma važno za ukupno poslovanje ovog elektrodistributivnog preduzeća, ali se smanjuje i mogućnost kvara, nesrećnih slučajeva.

Zavisno elektrodistributivno preduzeće “Elektro-Bijeljina“ pokriva 13 opština, ima pet radnih jedinica i 850 zaposlenih radnika. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti