Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNačelnik i savjetnici guraju “Toplanu” u stečaj

Načelnik i savjetnici guraju “Toplanu” u stečaj

GRADIŠKA, Od početka grejne sezone nova vlast u Gradišci pokušava da “Toplanu” odvede u stečaj i zbog toga opština nije željela da izda garancije za kredit kojim bi preduzeće bilo spaseno, a sezona privedena kraju.

Kazao je to direktor “Toplane” Branko Usorac, navodeći da je nova vlast zbog raznih interesa mnoga javna preduzeća dovela do prosjačkog štapa.
– Svjesno su nas gurali u stečaj kako bi pokazali da su njihovi prethodnici loše vodili preduzeće, a zatim na spasavanju “Toplane” zaradili poene. Zato nisu željeli da nam daju garancije i pomoć koja nas sljeduje. Sličnu sudbinu doživjela su još neka javna preduzeća, čiji su rukovodioci tražili spas na republičkom nivou – naglasio je Usorac.
Poslije lokalnih izbora vlast u Gradišci preuzela je SDS iz koje dolazi i načelnik Zoran Latinović. Usorac kaže da im je nova vlast okrenula leđa.
– Spremni smo ušli u grejnu sezonu, a problemi su nastali kada nam je lokalna vlast okrenula leđa. Iako je opština vlasnik “Toplane”, morali smo sami podići kredit i kupiti mazut, koji je preskup i čiju nabavku sa sadašnjom cijenom grijanja ne možemo pokriti. Zbog toga gomilamo gubitke – rekao je Usorac.
Zbog sve više cijene mazuta na tržištu, u “Toplani” planiraju da ubuduće kao energent koriste biomasu. I taj projekat zapeo je, međutim, u opštini poslije dolaska nove vlasti.
Iako su odbornici jednoglasno ovlastili načelnika opštine da potpiše mandatno pismo Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta “Gradiška centralno grijanje” on to nije učinio. U “Toplani” krive i načelnika i njegove savjetnike koji mu daju pogrešne savjete.
Latinović je po dolasku na funkciju za savjetnike izabrao vlasnika propalog mikrokreditnog društva “Sinergija plus” iz Banjaluke Damira Miljevića, koji je u medijima predstavljen kao “nezavisni ekonomski ekspert”, i novinara Mladena Krsmanovića.
– Problemi su nastali zbog raznih interesa lokalne vlasti i pogrešnog savjetovanja načelnika zbog čega je ovaj projekat pod znakom pitanja – istakao je Usorac i dodao da je riječ o projektu rekonstrukcije sistema centralnog grijanja, koji podrazumijeva zamjenu kotlova na mazut kotlovima na biomasu i uvođenje mjerenja potrošnje toplotne energije.
Vrijednost tog projekta, koji bi trebalo da bude završen do početka iduće grejne sezone, iznosi oko 15 miliona maraka, a novac bi bio obezbijeđen putem kredita. Evropska banka za obnovu i razvoj ponudila je “Toplani” kredit od četiri miliona evra sa otplatom na 15 godina i grejs periodom od tri godine. Obezbijeđena je i donacija od 550.000 evra za izradu studije izvodljivosti i pomoć u realizaciji projekta. Švedska Agencija za međunarodni razvoj i saradnju ponudila je pomoć od dva miliona evra za izradu softvera za dugoročno praćenje distribucije i troškova toplotne energije.
Odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Gradiška Nemanja Panić rekao je da ne dolazi u obzir stečaj “Toplane”, jer se radi o strateškom preduzeću.
– Ako razmišljaju o tome, onda je jasno da vlast ne zna šta treba da radi. U decembru su na sjednici Skupštine opštine pričali o projektu prelaska “Toplane” na biomasu i usvojili određene odluke, a samo mjesec kasnije pričaju o stečaju – istakao je Panić.
Načelnik opštine Gradiška nije želio da govori o problemima sa kojima se susreće “Toplana”.
Čistka
Latinović je otkako je stupio na dužnost prvog čovjeka opštine bez ikakvog obrazloženja raskinuo ugovore sa nekoliko radnika Administrativne službe. Prema nezvaničnim informacijama, na sjednici Skupštine sredinom februara uslijediće i smjena direktora u javnim preduzećima i ustanovama. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti