Utorak 19. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZašto je Južni tok samo najava?

Zašto je Južni tok samo najava?

BEOGRAD, Izgradnja Južnog toka kroz Srbiju, iako nekoliko puta najavljena, još nije počela. Nadležni saopštavaju da nema razloga za brigu, iako tačan datum nije poznat.

Radovima bi trebalo da prethodi usvajanje Zakona o Južnom toku, koji je Vlada Srbije prije nekoliko dana u Skupštinu Srbije uputila po hitnom postupku.
Tako bi se ubrzala eksproprijacija i pribavljanje dokumentacije za izgradnju dionice.
U lokalu kažu da još ne znaju tačnu trasu i da ne postoje jasno definisane katastarske parcele. Poručuju – oni preko čijih imanja budu postavljane cijevi, dobiće pravičnu nadoknadu. Međutim, kako kažu – to ne znači da će se i obogatiti.
Zbog tih rješenja, kako kaže ministarka energetike Srbije, građani ne bi trebalo da brinu. Predložena su jer postupci eksproprijacije mogu da traju i nekoliko godina.
„Ja sam potpuno sigurna da građani Srbije sigurno neće biti oštećeni, jer postoje jasna pravila i pravilnici kako će vještaci vrednovati zemljište i samim će taj proces biti završen u najkraćem mogućem roku“, kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.
Zbog interesa građana, ali i države ministarka očekuje da će predloženi zakon dobiti potreban broj glasova. Kada bude usvojen, više neće postojati ništa što Srbija nije ispunila.
„Odmah da budem potpuno jasna, jer sam čula da možda vlada ili možda Srbija usporavaju izgradnju Južnog toka. Dakle, i bez tog zakona mi jesmo u priči oko Južnog toka, mi smo dio tog projekta i svakako će se graditi“, kaže ministarka.
Dobro je da je Vlada podržala zakon, kaže urednica internet izdanja „Balkan magazin“ Jelica Putniković. Naglašava da bi Srbija, ako zaista želi da novi gasovod proradi od 2015., morala što prije da uradi eksproprijaciju, zbog koje je i urađen takav zakon.
„Tu bi se mogao pojaviti problem utvrđivanja cijene po kojoj će ljudima biti plaćena zemlja. Nadajmo se da to neće biti još jedan razlog za prolongiranje radova, jer nije bitno što se nije krenulo u decembru, ali je jako bitno da se krene što prije. Znači proletos, da se ne prolongira do jeseni ili do nove zime“.
Dionica Južnog toka kroz Srbiju vrijedna je 1,7 milijardi evra, dok će u cjevovod kojim će ruski gas biti dostavljen u Evropu, biti uloženo oko 16 milijardi evra. B92

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti