Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiLokalne zajednice prvi put u ulozi koncedenta

Lokalne zajednice prvi put u ulozi koncedenta

TREBINJE, Nacrtom zakona o koncesijama prvi put jedinice lokalne samouprave, prema stepenu razvijenosti, učestvuju u raspodjeli koncesione naknade od ugovora koje dodjeljuje Vlada Republike Srpske, i na taj način stiču određena sredstva, rekao je pomoćnik za pravne poslove u Ministarstvu za industriju, energetiku i rudarstvo Republike Srpske Saša Savičić.

Savičić je istakao da su jedinice lokalne samouprave dobile na važnosti, jer prvi put imaju ulogu koncedenta, odnosno mogu da dodjeljuju koncesije, kao što je to do sada radila Vlada Srpske, čime je napravljen veliki pomak.

“Zakon smo uredili tako da najveću korist imaju koncedenti, lokalne zajednice i Republika Srpska. Na taj način dobijemo pravu koordinaciju nadležnih organa koji će na domaćinski način upravljati i gazdovati prirodnim bogatstvima”, rekao je Savičić u Trebinju na javnoj raspravi o ovom nacrtu zakona.

On je naveo da se važećem zakonu zamjera to da kroz dodjelu određenih koncesionih ugovora ne štiti interese Srpske na pravi način.

“Koncesije su veoma popularan način upravljanja prirodnim bogatstvima kod nas i u svijetu i nadležni organi samo koristići pravni okvir, kao što je ovaj nacrt zakona, mogu u suštini da veliku korist obezbijede za Republiku Srpsku i jedinice lokalne samouprave”, istakao je Savičić.

Savičić je rekao da, prema procjenama i analizama koncesionih ugovora, nijedan od koncesionih projekata nema potrebu za realizaciju dužu od 30 godina, ali da postoji mogućnost da se taj period produži na 50 godina, ukoliko bi došlo do problema prilikom realizacije.

On je naveo da lokalne jedinice mogu da dodijele koncesije za provođenje komunalnih djelatnosti, ali i po ovlaštenju Vlade da upravljaju koncesijama za građevinsko i istorijsko nasljeđe.

Prema njegovim riječima, novim zakonom o koncesijama favorizuje se i korištenje obnovljivih izvora energije, kao što je solarna.

Novina u ovom zakonu je i to što će javna preduzeća koja koriste prirodna bogatstva biti podvedena pod koncesioni odnos.

“Oni su dužni da u roku od šest mjeseci podnesu zahtjev nadležnom ministarstvu o sklapanju ugovora o koncesiji“, rekao je Savičić, pojašnjavajući da će se na taj način svi koncesionari dovesti pod jedan unificiran odnos.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o koncesijama biće održane i u drugim opštinama Srpske. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti