Ponedjeljak 15. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNaplata preduzeća "Elektro-Bijeljina" nešto niža od 100 odsto

Naplata preduzeća “Elektro-Bijeljina” nešto niža od 100 odsto

BIJELJINA, Preduzeće “Elektro-Bijeljina” je u prošloj godini imalo naplatu potraživanja nešto nižu od 100 odsto, rekao je direktor ovog preduzeća Zlatan Lazarević.

Sve radne jedinice “Elektro-Bijeljine”, osim zvorničke, u prošloj godini imale su naplatu preko 100 odsto. Zvornička je imala naplatu manju od 90 odsto što je, u prošloj godini, smanjilo ukupnu naplatu “Elektro-Bijeljine”.

Lazarević je rekao da su smanjenju naplate u odnosu na prošle godine doprinijela dugovanja Fabrike glinice “Birač”.

“Fabrika glinice je veliki balast za `Elekto-Bijeljinu`, u prošloj godini bila je u velikoj krizi, ali bilo kakve represivne mjere mogu da budu kontraproduktivne. Kada bismo im isključili struju, praktično bi stali sa radom, a na umu treba imati da zapošljava 1.100 radnika“, rekao je Lazarević.

On je rekao da je “Elektro-Bijeljina” prije nekoliko dana potpisala ugovor sa Fabrikom glinice “Birač”, kako bi uz redovno plaćanje struje počeli izmirivati i dug.

“Potpisali smo ugovor prema kojem su se oni obavezali da redovno plaćaju tekuću potrošnju, ali i preko te potrošnje, kako bi postepeno smanjivali dug. Zasad se to poštuje, ali prošla godina bila je izuzetno problematična sa njima i smanjila je ukupni odstotak naplate”, rekao je Lazarević.

“Elektro-Bijeljina” ukupno potražuje 45 miliona KM, sa oko 10 miliona KM kamate na zaostala potraživanja.

“Ukupna potraživanja `Elektroprivrede Republike Srpske` su preko 300 miliona KM, što znači da na nas otpada 45 miliona maraka. Mi imamo petinu potrošača na nivou Srpske i kada bi to bilo proporcionalno trebalo bi da imamo i veća potraživanja, dakle ispod prosjeka smo“, rekao je Lazarević.

Ipak, dodao je on, 45 miliona KM je velika suma i kada bi bilo mogućnosti da to bude naplaćeno i uloženo u mrežu, bili bi riješeni mnogi probleme preduzeća, ali i građana. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti