Srijeda 6. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNova akciza bi podstakla prevare

Nova akciza bi podstakla prevare

BANJALUKA, Uvođenje dodatne akcize na naftne derivate, iz koje bi se finansirale željeznice u BiH, podstaklo bi porast poreskih prevara i dovelo do manje naplate prihoda od očekivane.

Navodi se to u izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u kojem su analizirani fiskalni efekti uvođenja namjenskih poreza za finansiranje željeznica u BiH.
U proteklih nekoliko godina u javnosti su iznesene inicijative o finansiranju željeznica BiH iz namjenskog poreza. Te inicijative uglavnom su se odnosile na uvođenje dodatne putarine iz cijene naftnih derivata. Analitičari Odjeljenja za makroekonomsku analizu podsjećaju da putarina iz cijene naftnih derivata postoji u poreskom sistemu BiH već desetak godina, te da je od 1. jula 2009. godine uvedena dodatna putarina za finansiranje autoputeva od 0,10 KM po litru.
Naglašavaju da je uvođenje dodatne putarine za autoputeve dovelo do povećanja prihoda od putarine u 2009. i 2010, poslije čega dolazi do pada. Istovremeno, dodatna putarina dala je snažan podsticaj za zloupotrebe kod korištenja lož-ulja za pogon vozila umjesto za zagrijavanje.
– S obzirom na to da je stopa akcize na dizel i lož-ulje manja nego kod benzina, te da se na dizel i benzine plaća putarina, a na lož-ulje ne plaća, proizlazi da je lož-ulje derivat koji je najmanje opterećen porezima. Zloupotrebe kod lož-ulja su dovele do gubitka prihoda od putarine – navodi se u analizi.
Drugi faktor koji je doveo do smanjenja prihoda od putarine jeste diferencirano oporezivanje derivata nafte prema upotrebi, koje postoji od jula 2009. godine.
Diferenciranje prema upotrebi je izvršeno oslobađanjem rudnika, termoelektrana i željeznice plaćanja putarine na dizel i vraćanjem akciza na lož-ulje koje se koristi za zagrijavanje poslovnih i privatnih prostorija i objekata za poljoprivrednu proizvodnju.
– Primjetan je rastući trend oslobođenih količina dizela iz godine u godinu. Gubitak prihoda od putarine po ovom osnovu u 2012. mogao bi da iznosi 19,3 miliona KM – navodi se u analizi i dodaje da povrat akcize na upotrebu lož-ulja za zagrijavanje, osim što umanjuje prihode od akciza, djeluje podsticajno na veće korišćenje lož-ulja za zagrijavanje od strane građana, poslovnih subjekata i poljoprivrednika, ali i na porast zloupotreba, čime se gube i prihodi od akciza i putarine.
– Primjetan je rastući trend povrata akciza na lož-ulje. U 2010. godini vraćeno je 1,5 miliona KM, a lani 3,4 miliona KM – naglašava se u analizi i dodaje da je politika diferenciranog oporezivanja derivata nafte u protekle tri godine dovela do smanjenja količine derivata koji se oporezuju putarinom, što je izazvalo eroziju prihoda od putarina.
Prihodi
U analizi Odjeljenja za makroekonomiju UIO navodi se da će kretanje prihoda od putarine u iduće tri godine zavisiti od ekonomskog oporavka BiH.
– Međutim, prema posljednjim projekcijama Odjeljenja, čak i u slučaju povoljnog makroekonomskog scenarija, očekivani porast prihoda od putarine u 2013, 2014. i 2015. godini bi bio neznatan, prije svega zbog rasta gubitaka prihoda po osnovu diferencirane politike oporezivanja derivata i porasta zloupotreba kod upotrebe lož-ulja – navodi se u analizi. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti