Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRafinerije u Smederevu neće biti

Rafinerije u Smederevu neće biti

SMEDEREVO, U ponoć je istekao rok da „Komiko oil“ plati zakup 113 hektara za gradnju rafinerije, a kako novac nije stigao, ugovor će u utorak biti raskinut.

Poslije bezmalo četvorogodišnjih pregovora o takozvanoj najvećoj grinfild investiciji na Balkanu, posao decenije je propao jer „Komiko oil“ nije imao novca da plati 652 miliona dinara za zakup lokacije i oko 80 miliona dinara zatezne kamate zbog kašnjenja.

Iz „Komika“ ne stiže najavljeno zvanično obrazloženje zbog čega investotor nije platio zakup. Prema riječima zamjenika direktora Radomira Radivojevića, novac nije obezbjeđen zbog problema sa jednim od članova konzorcijuma „Komiko oversize“, investicionim fondom „Brajan Marej“. Radivojević tvrdi da se „pojavio novi investitor“, i da posao nije propao.
Ipak, sudsko poravnanje predviđa je da će ugovor biti raskinut dan nakon isteka roka za uplatu, odnosno danas. Čelnici grada u ponedjeljak su odbili da iznesu svoj stav poslije najnovijih dešavanja. Očekuje se da će danas, nakon isteka roka u ponoć, reći da li je ovo krah investicije ili će biti novih pregovora.
Zvanični pregovori sa „Komikom“ započeti su u decembru 2008. godine, a u aprilu 2012. godine je potpisan ugovor o izdavanju u zakup 113 hektara za gradnju postrojenja.
Grad je tužio kompaniju tražeći raskid ugovora jer nije platila zakup u roku od tri mjeseca od potpisivanja ugovora. Dat je i novi rok, ali do ponedjeljka investitor nije obezbjedio novac.

Ispočetka
Ukoliko bi grad htio da nastavi sa projektom, sve bi bilo vraćeno na nultu poziciju, odnosno Skupština bi morala da raspiše novi konkurs. Ako, pak, nema volje da se priča nastavi, sporno je šta će biti sa 113 hektara koji su, prema Prostornom planu područja posebne namjene resornog ministarstva, predviđeni za gradnju rafinerije nafte. Zemljište je ranije bilo državno, ali je prenijeto gradu bez naknade. Novosti

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti