Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDžombić: Potrebno 130 miliona KM za "Toplanu"

Džombić: Potrebno 130 miliona KM za “Toplanu”

BANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da je, prema preliminarnim podacima, za investicije i restrukturiranje postojećih finansijskih obaveza banjalučke “Toplane” potrebno 130 miliona KM.
“Najveći dio investicija odnosi se na prelazak na drugi energent, jer je mazut skup, te je ovakvo grijanje u Banjaluci neodrživo i sve kalkulacije pokazuju da već za dvije godine možemo imati stabilnost u poslovanju `Toplane”, istakao je Džombić.

Prema njegovim riječima, Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ ne bi trebala biti jedini izvor finansiranja ovog projekta, već će u tome učestvovati Vlada i grad Banjaluka.

On je istakao da je restrukturiranje banjalučke “Toplane” potrebno da bi ona bila održiva i nastavila sa poslovanjem i isporučivanjem toplotne energije.

“Uputio sam poziv EBRD-u jer imaju iskustva sa projektima iz komunalne infrastrukture u Srpskoj, BiH i regionu. Imamo odličnu saradnju sa EBRD, te se nadam da će pregovori po projektu koji je veoma hitan za Banjaluku početi brzo i da ćemo nastaviti uspješnu saradnju”, rekao je Džombić novinarima u Banjaluci nakon prvog razgovora sa predstavnicima EBRD o mogućem zajedničkom učešću u projektu restrukturiranja “Toplane”.

On je naveo da su zvaničnici Banjaluke na današnjem sastanku predstavili jasan pravac restrukturiranja “Toplane” i viziju kako bi se ovo preduzeće u naredne dvije godine moglo dovesti do stabilnog poslovanja.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović pojasnio je da bi sa 130 miliona KM bile reprogramirane kreditne obaveze “Toplane”, dok bi dio sredstava bio investiran u poboljšanje sistema grijanja.

On je rekao je da je stanje u “Toplani”, uprkos svim naporima vlasti, izuzetno teško, te da je postojeći sistem postao neodrživ, nefunkcionalan, sa lošom kvalitetom usluge, te limitirajući faktor razvoja grada.

Gavranović je najavio da će predstavnik EBRD-a do kraja mjeseca pregledati stanje u “Toplani”.

Zamjenik direktora tima za komunalnu infrastrukturu EBRD-a Lin Ogrejdi rekla je da banka već ima program za unapređenje sistema grijanja u BiH, da bi trebala dati kredit za rješavanje ovog problema Palama i Prijedoru, te da na ovom pitanju sarađuje i sa opštinom Gradiška.

Ona je dodala da će BiH u martu posjetiti Odbor direktora EBRD-a, kada će se razgovarati o svim zajedničkim projektima.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti