Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiLazarević: Povećan prihod smanjenjem gubitaka

Lazarević: Povećan prihod smanjenjem gubitaka

BIJELJINA, Preduzeće “Elektro-Bijeljina” je smanjenjem gubitaka u prošloj godini povećalo prihode za oko dva miliona KM, rekao je direktor ovog preduzeća Zlatan Lazarević.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini “Elektro-Bijeljina” smanjila je gubitke za 1,3 odsto, što je skoro trostruko više u odnosu na posljednjih šest godina, kada je smanjenje u prosjeku bilo 0,4 do 0,5 odsto.

“U protekloj godini imali smo 206 otkrivenih slučajeva neovlaštene potrošnje struje, a prosjek je u posljednjih šest – sedam godina bio između 50 i 60 slučajeva”, rekao je Lazarević.

On je istakao da je time postignut značajan rezultat, s obzirom da je jedan odsto sredstava na nivou “Elektro-Bijeljine” između 950.000 i milion KM, u zavisnosti od godišnje fakture koja je od 95 do 100 miliona KM.

“Smanjenje gubitaka od 1,3 odsto znači 1,3 milona KM direktnog povećanja prihoda na uštrb otkrivenih krađa struje. Krađa struje za sobom vuče i poseban obračun neovlaštene potrošnje, pa ovih 206 slučajeva otkrivene neovlaštene potrošnje vrijedi 450.000 KM, što je, takođe, direktan prihod `Elektro-Bijeljine”, rekao je Lazarević.

On je naglasio da je to najbolji rezultat ovog preduzeća u posljednjih 10 godina.

“Elektro-Doboj” je protekle godine smanjio gubitke za 0,5 odsto, “Elektro-Hercegovina” 0,3 odsto, “Elektro-Pale” 0,6 odsto, a “Elektro-Krajina”, koja je bila u fokusu smanjenja gubitaka poslije revizorskih izvještaja, smanjila je gubitke za 1,1 odsto.

Samo u januaru u “Elektro-Bijeljini” otkrili su 40 slučajeva neovlaštene potrošnje, a godišnje je, napominju u ovom preduzeću, taj broj bio između 50 i 60 slučajeva.

Od 107.000 potrošača, koliko ih ima “Elektro-Bijeljina”, više od 90.000 uredno plaća električnu energiju i ne bavi se nelegalnom potrošnjom.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti