Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMarković: Ne kočim reforme u EPS-u

Marković: Ne kočim reforme u EPS-u

BEOGRAD, Upravni odbor Elektroprivrede Srbije ne može da odobri zaduživanje kompanije za 300 mil. € bez stava vlasnika- Vlade Srbije- izjavio je predsjednik UO EPS-a Aca Marković.

“Ja nisam čovjek koji koči reforme u Elektroprivredi Srbije i koji nesazivanjem sjednica Upravnog odbora sprečava razvoj kompanije, u kojoj radim više od 30 godina,” naglasio je Marković, povodom tvrdnji da se odlaganjem sjednica UO onemogućuje finansijska konsolidacija EPS-a.
Za važne odluke u EPS-u, kao što su restrukturiranje i zaduživanje kompanije, potrebne su konsultacije sa Vladom Srbije i ako Vlada kaže – jedan snabdjevač i jedan operator distributivnog sistema, za šta se zalaže v.d. generalnog direktora EPS-a, mi ćemo ispoštovati taj stav i UO EPS-a će donijeti takvu odluku, najavio je Marković.

Marković je ponovio da ne koči transformaciju i reorganizaciju EPS-a, kao ni finansijsku konsolidaciju preduzeća, uz novi dug od 300 miliona evra, već da se jasno zalaže za pravila rada, poštovanje procedura i uloge UO EPS-a i Vlade Srbije.

“Kao predsjednik UO EPS-a, koga je imenovala Vlada Srbije, imam pravo i obavezu da od v.d. generalnog direktora EPS-a, koji predlažu Upravnom odboru donošenje raznih veoma važnih odluka za budućnost najvažnije srpske firme, tražim da pribavi od vlasnika EPS-a , nadležnih državnih organa i Vlade Srbije, mišljenje i stav povodom toga što on predlaže”, precizirao je Marković.

Kako su se u međuvrenenu u samom EPS-u pojavile dileme da li da se do krajnog cilja – jedan javni snabdjevač i jedan operator distributivnog sistema – krene odmah, bez dubljih analiza ili da do tog cilja stignemo postepeno poslije određenog vremena, insistirao sam da prije nego što UO EPS-a donese te strateške odluke, svi zajedno , UO, v.d. generalnog direktora i resorno ministarstvo, odnosno Vlada Srbije, zajednički utvrdimo korake ka cilju koji nije sporan, dodao je Marković.

On je napomenuo da s obzirom da Zakonom o energetici nije utvrđen broj javnih snabdjevača i operatora, takođe nije sporna oprezana i postupna transformacija prije svega distributivne djelatnosti.

Povodom tvrdnji iz Elektroprivrede Srbije da bi ta kompanija već u martu ili aprilu mogla da bankrotira zbog finansijskih problema, u Ministarstvu energetike danas je rečeno da ono neće dozvoliti da bude ugrožena proizvodnja električne energije i snabdjevanje potrošača strujom. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti