Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKovačević: Ohrabrujući rezultati u Posavini i Semberiji

Kovačević: Ohrabrujući rezultati u Posavini i Semberiji

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je da su, na osnovu dosadašnjih rezultata istraživanja nafte i gasa u Srpskoj, koji su krajnje ohrabrujući, definisane dvije potencijalne zone komercijalnih ležišta – na području Posavine i Semberije.

Kovačević je naveo da će projekat istraživanja nafte i gasa u februaru ući u jednu od najvažnijih faza.

“Prema najavama iz `Jadran naftagasa` u toku februara biće locirane prve dvije bušotine, a u drugom kvartalu ove godine možemo očekivati i prva istražna bušenja”, rekao je Kovačević za “Večernje novosti”.

On kaže da je prošle godine u ovaj proces uloženo oko 11,6 miliona KM, dok u ovoj godini Srpsku očekuje investiranje dodatnih oko 26 miliona KM.

Kovačević je istakao da je za Republiku Srpsku veoma važno prisustvo ruskih investitora, kako u elektroenergetskom sektoru, tako i u sektoru nafte i gasa.

Projekat istraživanja i eksploatacije nafte i gasa zvanično je počeo u Srpskoj 26. septembra 2011. godine, kada je potpisan koncesioni ugovor sa ruskim partnerima na period od 28 godina.

Procjene geoloških rezervi nafte na području Republike Srpske temelje se na podacima starim oko 20 godina i one iznose približno 50 miliona tona.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti