Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Južni tok" - projekat od nacionalnog interesa

“Južni tok” – projekat od nacionalnog interesa

MOSKVA, Skupština Srbije uskoro će donijeti zakon kojim će gasovodu “Južni tok” dodijeliti status projekta od nacionalnog interesa, istaknuto je na sastanku u Moskvi predsjednika Upravnog odbora ruskog “Gasproma” Alekseja Milera i generalnog direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića.

Miler i Bajatović su u sjedištu “Gasproma” razgovarali o realizaciji projekta “Južni tok” i isporukama ruskog gasa Srbiji, navodi se u saopštenju “Gasproma”, objavljenom na sajtu ove ruske kompanije.

U saopštenju se navodi da je u toku priprema projektne dokumentacije, koja će omogućiti početak izgradnje objekata infrastrukture.

“Gasprom” navodi da je 2012. godine Srbiji isporučio 0,74 milijarde metara kubnih prirodnog gasa.

U saopštenju se napominje da radi diversifikacije maršruta isporuka gasa, “Gasprom” gradi gasovod na trasi preko Crnog mora prema zemljama južne i centralne Evrope.

Što se tiče kopnenog dijela gasovoda, potpisani su međudržavni sporazumi sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom i Hrvatskom.

Zajednička srpsko-ruska kompanija “Suat stim Serbia AG” /South Stream Serbia AG/ osnovana je 2009. godine, u kojoj “Gasprom” ima 51, a “Srbijagas” 49 odsto učešća.

Svečano puštanje u rad podzemnog skladišta gasa Banatski dvor u Srbiji bilo je 2011. godine, i to je jedno od najvećih skladišta gasa u jugoistočnoj Evropi.

U oktobru 2012. godine donesena je pozitivna konačna investiciona odluka o projektu “Južni tok” na teritoriji Srbije.

Predviđeno je da jedan krak gasovoda “Južni tok” iz Srbije ide prema Republici Srpskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti