Utorak 7. Februar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKijev neće da plati račun za gas

Kijev neće da plati račun za gas

KIJEV, Ukrajinska vlada odbacila je račun od sedam milijardi dolara, koji joj je ispostavio ruski “Gasprom” za nekorišteni gas naručen prošle godine.

Ministar energetike Eduard Stavitski rekao je da nema osnova da Ukrajina plati taj novac, koji čini skoro četiri odsto bruto društvenog proizvoda.

“Odgovorili smo da ne smatramo da treba da platimo račun od sedam milijardi dolara, jer za to nema razloga”, rekao je Stavitski.

Ukrajina je saopštila da je iskoristila 27 milijardi metara kubnih ruskog gasa 2012. godine, ali je ugovorom bilo predviđeno da se plati 52 milijardi metara kubnih, prenosi Bi-Bi-Si.

“Gasprom” je prošlog mjeseca poslao račun Ukrajini. Kijev je pod pritiskom da se pridruži carinskoj uniji sa Rusijom.

Dugogodišnji spor između dva susjeda o isporuci energenata činilo se da je riješen sporazumom 2009. godine, ali se Ukrajina više puta požalila na fiksiranu pretjeranu cijenu.

Julija Timošenko, koja je sklopila kontroverzni sporazum dok je bila premijer, osuđena je na sedam godina zatvora 2011. godine zbog prekoračenja ovlaštenja u tom slučaju.

Tokom posjete Litvaniji u srijedu, predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič kritikovao je druge evropske zemlje, jer nisu podržale Ukrajinu u slučaju protiv “Gasproma”.

“U protekle tri godine uopšte nismo naišli na podršku, pa čak ni na simpatije o pitanju gasa i problema koje Ukrajina ima”, rekao je Janukovič.

Ukrajina, koja je do prošle godine bila glavna zemlja za tranzit ruskog gasa ka Evropi, do sada je uzaludno pokušavala da sa “Gaspromom” dogovori o nižim cijenama ovog energenta.

Rusija je u proteklih nekoliko godina u dva navrata obustavljala isporuke gasa preko Ukrajine za Evropu, zbog prevelikih dugovanja bivše sovjetske republike i odbijanja Kijeva da se saglasi sa većim cijenama.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti