Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiStvorene pretpostavke za nesmetano funkcionisanje RiTE Ugljevik

Stvorene pretpostavke za nesmetano funkcionisanje RiTE Ugljevik

BANJALUKA, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske saopštilo je danas da je Vlada Srpske ostvarila proceduralne pretpostavke za nesmetano funkcionisanje i razvoj Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik”, kao i za izgradnju novog termoenergetskog bloka.

“Ekspertiza Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda je nedvosmisleno, naučno i stručno pokazala da novo okonturivanje i remapiranje ležišta `Bogutovo selo`, `Ugljevik Istok` i `Ugljevik Istok 2` obezbjeđuje dovoljne količine uglja za postojeću termoelektranu, čime se istovremeno obezbjeđuju i dovoljne količine uglja za izgradnju novog termoenergetskog bloka”, pojašnjava se u saopštenju.

U projektnom zadatku Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske primarno je naznačilo da postojeća termoelektrana mora biti obezbjeđena potrebnim količinama uglja za nesmetan rad u ekonomski isplativom i efikasnom vijeku trajanja.

Na osnovu dobijenih rezultata ekspertize, te detaljne procjene ekonomske, sociološke i društvene opravdanosti dodjele koncesija na ovom lokalitetu i uz prethodne konsultacije sa nadležnim organima i institucijama, Vlada Republike Srpske je donijela rješenja o utvrđivanju javnog interesa za eksploataciju uglja na ležištima.

“Krajnje je nerazumljivo i neopravdano ponašanje dijela predstavnika Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik, posebno, ako se ima u vidu činjenica da je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva u ovoj kao i svakoj drugoj situaciji postupilo u skladu sa zakonom i u potpunosti transparentno”, dodaje se u saopštenju resornog ministarstva, povodom jutrošnjeg okupljanja dijela predstavnika Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik zbog, kako su naveli, zabrinutosti za način upravljanja mineralnim resursima Republike Srpske. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti