Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOgroman prostor za povećanje efikasnosti

Ogroman prostor za povećanje efikasnosti

PRIJEDOR, U BiH se troši pet puta više energije po jedinici društvenog proizvoda nego što je to prosjek u zemljama EU i dva puta više od svjetskog prosjeka, a to znači da je ogroman prostor za povećanje energetske efikasnosti i uštede energije, rekla je danas rukovodilac prijedorske kancelarije Privredne komore Republike Srpske Dijana Komosar.

“Privredna komora snažno podržava domaće proizvođače koji se bave proizvodima i tehnologijama iz oblasti energetske efikasnosti”, rekla je Komosarova novinarima u Prijedoru, gdje je danas predstavljen prvi domaći klaster u ovoj oblasti.

Direktor marketinga i prodaje klastera “REM-LED” Fidel Kasipović rekao je da se uz pomoć jednostavnih softvera može preći na bežično daljinsko očitanje potrošnje vode, struje ili toplotne energije kod potrošača, bez da ljudi više idu po kućama i popisuju potrošnju.

“Što se tiče energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, takođe imamo i znanje, i resurse, i ljude i nema potrebe da uvozimo sve”, rekao je Kasipović.

On je dodao da je jedna firma u Novom Gradu proizvela “štedljive” sijalice koje su 95 odsto domaći proizvod, a onih pet odsto su uvezene “Samsungove” diode u domaćim uslovima još nedostižne, jer je preskupo pokretanje same proizvodnje.

“Prijedor će biti prvi grad u BiH u kome će se realizovati pilot- projekat `štednih` sijalica u uličnoj rasvjeti. Tokom februara ugradićemo 88 probnih lampi, a očekuje se ušteda i do 85 odsto. Osim Prijedora, sličan projekat realizovaćemo u još 12 opština u BiH”, rekao je Kasipović.

Predsjednik klastera “REM-LED” Sead Fejzić rekao je da je ova organizacija pripremana i osnivana proteklih godinu dana, a da slijedi predstavljanje njenih članica i njihovih djelatnosti širom BiH.

Teme okruglog stola u Prijedoru, koji je okupio više desetina učesnika, bile su fotovoltika, vajerles mjerni instrumenti, primjena silicijuma u novim tehnologijama, LED rasvjeta, nanotehnologije u praktičnoj primjeni i plastenička proizvodnja zdrave hrane.

Organizatori okruglog stola su Područna privredna komora Banjaluka – kancelarija u Prijedoru i klaster “REM-LED”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti