Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrpska i "Zarubežnjeft" opredijeljeni za uspjeh

Srpska i “Zarubežnjeft” opredijeljeni za uspjeh

MOSKVA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku sa predstavnicima ruske kompanije “Zarubežnjeft” potvrđeno zajedničko opredjeljenje za uspjeh projekata u vezi rafinerija nafte i benzinskih pumpi u Srpskoj.

Predsjednik Dodik je naveo da je na sastanku sa novoimenovanim direktorom kompanije “Zarubežnjeft” Sergejem Kudrjašovim bilo riječi o mogućnosti da se na bazi određenih produkata sirove nafte organizuju neke dodatne proizvodnje na prostoru Republike Srpske, na primjer, u oblasti petrohemije.

Predsjednik Srpske je dodao da će se o tome više razgovarati krajem marta, kada direktor “Zarubežnjefta” sa saradnicima bude došao u Banjaluku, te napomenuo da je Kudrjašov prije mjesec dana imenovan na tu dužnost, a da je ranije bio zamjenik ministra energetike u Vladi Ruske Federacije.

“Važno je da smo čuli sa njegove strane potvrdu uspješnog nastavka saradnje na revitalizaciji rafinerija u Brodu i u Modriči. Postoji veliki interes i optimizam što se tiče ruske strane u vezi realizacije tog projekta”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, sa kojim se juče sastao, gotovo u detalje bio upoznat o tom projektu i mjestima gdje se nalaze rafinerije.

“Očigledno je da i najviši vrh ruske vlasti ima dovoljno informacija o tom projektu, koji je za nas strateški važan, a vidljivo je da je i za rusku stranu jedan od prioriteta na tom prostoru”, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske danas se u Moskvi sastao i sa delegacijom ruske Dume, koju je predvodio predsjednik Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski.

“Razgovarali smo o pitanjima u vezi saradnje između Rusije i Republike Srpske, mogućnostima u kojima djeluje ruska Duma, kao i interesu za balkanska pitanja, posebno za samu Republiku Srpsku”, rekao je Dodik, podsjetivši da Žirinovski poznaje mnogo činjenica i detalja kada je riječ o dejtonskom mirovnom procesu i zbivanjima tokom raspada bivše Jugoslavije.

Predsjednik Srpske je dodao da je i na ovom sastanku potvrđena podrška ekonomskoj saradnji Rusije sa Srpskom, dok je u političkom smislu ta podrška usmjerana na stabilnost i mir, prije svega Dejtonski sporazum i, primarno, Republiku Srpsku.

Delegacija Republike se u Predstavništvu Srpske u Moskvi sastala sa investitorima koji traže mogućnosti za ulaganje, čime je završen zvanični dio posjete Rusiji. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti