Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaZahuktava se izgradnja hidroelektrana

Zahuktava se izgradnja hidroelektrana

FOČA, Sve hidroelektrane bi do 2016. godine trebalo da počnu s radom, a period izgradnje je oko tri godine za svaku.

Kazao je to Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, koji je u petak zajedno sa ministrima Željkom Kovačevićem i Bakirom Ajanovićem posjetio opštinu Foča i njene predstavnike upoznao sa dinamikom izgradnje hidroelektrana na području opštine i projektom hidroelektrana Gornja Drina.
Za projekat hidroelektrana Gornja Drina obezbijedili smo respektabilnog partnera, sa prvim projektom možemo krenuti u narednoj godini, a ostale hidroelektrane, kada sve studije budu izrađene. Bitno je da i opština sarađuje i da neophodne dozvole kako ove projekte možemo ubrzati”, rekao je Džombić.
Džombić je sa načelnikom opštine Foča i načelnicima opštinskih odjeljenja razgovarao o poboljšanju uslova života i privređivanja u Foči.
“Prioritet je zapošljavanje, koje je vezano za projekat industrijske zone Brod. Vlada RS donijeće odluku da se neperspektivna vojna imovina prenese na vlasništvo opštine, insistiraćemo da se stavi alternativni izvor osposobljavanja električne energije Foče, a zadužićemo ‘Elektropale’ da izvrše rekonstrukciju elektromreže. Toplifikacija grada vezana je za energanu u bivšem Magliću, gdje zajedno treba da pronađemo starteškog partnera i osposobimo ovaj projekat”, naglasio je Džombić.
Premijer RS sa predstavnicima fočanske opštine razgovarao je i o učešću Vlade RS u rekonstrukciji vodovoda u Foči, fiskulturne sale u OŠ “Sveti Sava”, ali i rekonstrukciji željeznog mosta na ulazu u grad. Dogovoren je i način kako podići promociju Nacionalnog parka “Sutjeska”.
“Da pokušamo da obezbijedimo investitore, napravimo promociju i da to uradimo jednom turističkom ponudom koja bi bila u cjelini sa ponudom Olimpijskog centra ‘Jahorina’, Andrićgrada i Mokre gore. Zajedno s opštinskim rukovodstvom pronaći ćemo rješenje za nacionalni park koji bi radio na komercijalnoj osnovi. Projekat izgradnje stočne pijace u Foči već je odobren od Ministarstva poljoprivrede RS, opština Foča je obezbijedila loakciju i taj projekat će krenuti u realizaciju, Vlada RS će uzeti učešće u fudbalskim manifestacijama u Foči, a pomoći ćemo da bude saniran deficit u budžetu opštine”, najavio je Džombić.
Radisav Mašić, načelnik Foče, rekao je da opština uspostavlja tijesnu saradnju sa Vladom RS.
“Za sve projekte koje smo danas kandidovali prema Vladi RS, dobili smo pozitivno mišljenje i podršku premijera”, rekao je Mašić.
Džombić je zajedno sa ministrima i predstavnicima opštine Foča posjetio i industrijsku zonu Brod, gdje je razgovarao sa privrednicima koji su do sada pokrenuli proizvodnju, a obišao je i studentski dom u izgradnji u Foči, za koji je Vlada RS izdvojila 1,6 miliona KM.
“Dvije kompanije u industrijskoj zoni Brod imaju odličnu proizvodnju, izvoz na strana tržišta, a prezentovao sam im kako bismo mogli da angažujemo dodatne kompanije koje bi u industrijskoj zoni mogle da pokrenu neki vid proizvodnje. Imamo planirana sredstva za podsticaj izvoza i zapošljavanja, uslovi će se znati u roku od mjesec, a kompanije pozivam da prate te aktivnosti”, rekao je Džombići.
Najavio je završetak radova na studentskom domu u Foči i adaptaciji nove zgrade Bogoslovskog fakulteta u centru grada. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti