Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGolić: Ogromni koraci u zaštiti životne sredine

Golić: Ogromni koraci u zaštiti životne sredine

BROD, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je menadžment Rafinerije nafte Brod napravio ogromne korake u ispunjavanju standarda zaštite životne sredine, od izdavanja ekološke dozvole do danas i da se pridržavaju plana aktivnosti i propisanih rokova.

Golićeva je nakon današnjeg sastanka sa resornim ministrima BiH i Hrvatske u Brodu rekla novinarima da je bilo određenih prekoračenja emisije štetnih materija, ali da su ona bila vidna jedino tokom remonta i ponovnog puštanja postrojenja u pogon nakon opravke, u periodu do 48 časova.

Govoreći o procentu sumpora u brodskoj nafti, Golićeva je rekla da on iznosi od 1,3 do 1,5 odsto, i da se u Rafineriji nije dogodilo nijedno prekoračenje vrijednosti sumpor-vodonika u skladu sa dozvoljenim vrijednostima Svjetske zdravstvene organizacije.

“Životi i zdravlje građana opštine Brod i Slavonski Brod nisu bili ugroženi sa tim emisijama sumpor-vodonika”, istakla je Golićeva.

Ona je dodala da je menadžment rafinerije predstavio kompletan plan aktivnosti do završetka rokova propisanih ekološkom dozvolom, te da će rafinerija ispunjavanjem uslova koje je resorno ministarstvo postavilo biti jedna od najsavremenijih u Evropi.

Golićeva je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je provedena kompletna procedura za nabaku i instalisanje automatske mjerne stanice u Rafineriji, što je bio i jedan od uslova propisanih ekološkom dozvolom.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo izdalo ekološku dozvolu Rafineriji u decembru 2011. godine na period od pet godina, i da se u to vrijeme nije primjenjivala ESPO konvencija koju je BiH ratifikovala krajem 2009. godine.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti