Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKrak gasovoda kroz Srpsku - integralni dio "Južnog toka"

Krak gasovoda kroz Srpsku – integralni dio “Južnog toka”

BANJALUKA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je u Moskvi definitivno potvrđeno da izgradnja gasovoda kroz Srpsku predstavlja integralni dio gasovoda “Južni tok”.

Predsjednik Dodik je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci naglasio da ga je o tome dan prije njegove posjete Moskvi pismom obavijestio ministar energetike Ruske Federacije u kome je jasno navedeno da je krak gasovoda koji ide kroz Republiku Srpsku integralni dio gasovoda “Južni tok”.

“U tom pogledu Republika Srpska treba da nastavi sa opsežnim pripremama da bi se obezbijedila izgradnja ovog kraka”, istakao je Dodik.

On je rekao da je u tom pogledu dogovorena dinamika da se do kraja maja definišu i potpišu ugovori vlada o saradnji na ovom projektu, koji će vjerovatno podrazumijevati određeno usaglašavanje sa institucijama BiH.

“Primarni odnos između firme koju je Srpska formirala i Gasproma podrazumijeva formiranje zajedničke kompanije u maju koja će obezbijediti sredstva za finansiranje i izgradnju gasovoda kroz Srpsku”, istakao je predsjednik Srpske.

On je objasnio da će Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije zajedno sa kabinetom predsjednika Srpske i Vladom Srpske raditi na prijedlogu ugovora koji će biti formalno potpisani dokument, nakon memoranduma koji je potpisan u Sočiju između “Gasproma” i Republike Srpske po pitanju gasovoda.

Dodik je rekao da je imao veoma uspješan razgovor sa novim rukovodstvom “Zarubrežnjefta”, koje je potvrdilo sve dosadašnje razgovore u vezi sa rekonstrukcijom Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča, kao i razvoj tog kompleksa.

On je naglasio da je najviša vlast Ruske Federacije do detalja upoznata sa ovim projektom, te da će on biti nastavljen nesmanjenim intenzitetom.

“Na sastancima smo čuli i mogućnost da se na bazi nafte i naftnih derivata u budućnosti projektuje i jedan pogon za preradu petrohemijskog karaktera”, rekao je Dodik.

On je naveo da su razgovori u Moskvi osnažili njegovo uvjerenje da je to dobar posao za Republiku Srpsku i da je izgradnja gasovoda “Južni tok” jedan od najvažnijih projekata kojim će biti obezbijeđena enenergetska budućnost za Srpsku.

Dodik je podsjetio da je tokom boravka u Moskvi razgovarao i sa predsjednikom Liberalno-demokratske partije Vladimirom Žirinovskim, koji je iskazao podršku Republici Srpskoj u okviru dejtonske BiH, kao i srpskom narodu u cjelini u rješavanju određenih problema i izazova koji su još aktuelni na Kosovu i u BiH. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti