Srijeda 28. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKravčenko: Za istraživanje u Srpskoj 10 miliona evra

Kravčenko: Za istraživanje u Srpskoj 10 miliona evra

BEOGRAD, Kompanija NIS Gazpromnjeft planira da ove godine uloži 10 miliona evra u Republici Srpskoj u projekat za istraživanje nafte i gasa, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

On je rekao da će ova sredstva biti uložena preko zajedničke kompanije “Jadran naftagas”.

Prema njegovim riječima, od dodjele koncesije za teritoriju Republike Srpske u junu 2011. godine NIS je u istraživanje nafte i gasa u Posavini do sada uložio oko 10 miliona evra.

Kravčenko je rekao na pres-konferenciji u Beogradu da ova kompanija namjerava da poveća učešće u maloprodaji naftnih derivata na teritoriji BiH sa dosadašnjih 18 odsto na 20 odsto.

Što se tiče poslovanja u Srbiji, NIS je za 2012. godinu ostvario neto dobit od 49,5 milijardi dinara /oko 450 miliiona evra/, što je godišnji rast od 22 odsto, kao rezultat efikasnijeg poslovanja i smanjenja troškova, kao i rasta udjela na domaćem tržištu nafte i naftnih derivata.

NIS je ostao pojedinačno najveći poreski davalac u Srbiji, tako da je prošle godine iznos obračunatih poreza i ostalih obaveza iznosio 91,4 milijarde dinara /oko 830 miliona evra/, što je za osam odsto više nego 2011. godine.

Kravčenko je istakao da je NIS najviše novca uložio u ekološke projekte i dovršetak modernizacije Rafinerije “Pančevo”, kao i u razvoj maloprodajne mreže, gdje u u sklopu razvoja u regionu kupio skladište u Bugarskoj, mrežu od 28 benzinskih stanica u BiH i jednu u Rumuniji, dok su sredstva investirana i u geološka istraživanja.

“Finansijski rezultati za 2012. godinu pokazali su da je ta godina bila najuspješnija od kada NIS postoji. Uspjeli smo ne samo da sačuvamo, već i da povećamo profitabilnost kompanije, istovremeno smanjivši nivo bankarskog duga”, naveo je Kravčenko.  Srna

2 KOMENTARI

  1. NUDIM ODREDJIVANJE LOKACIJA OJAVE NAFTE U REPUBLICI SPSKOJ UZ PRIME” FREKVENTNE ” METODE !

    Na području Obudovca postoji ležište NAFTE na udaljenosti od postojeće bušotine približno 800 m. Na ovom ležištu nafta se pojavljuje u vidu polja i karakteriše se različitim dubinama ( plitke 1300 a najdublje 1800 m ).
    Prverom bušene lokacije konstatovao sam da na ovoj lokaciji nema nafte.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti