Petak 27. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNjemačka: Teže do gasa iz škriljaca

Njemačka: Teže do gasa iz škriljaca

BERLIN, Njemački ministar za zaštitu životne sredine, Peter Altmajer, najavio je da će propisi o vađenju gasa iz škriljaca biti pooštreni.

On je izjavio je da ne želi da ohrabruje kompanije na korišćenje kontroverznih tehnika poput metode hidrauličnog lomljenja.
“Propisi u oblasti modernih tehnika vađenja gasa će vjerovatno biti pooštreni”, rekao je Altmajer, konzervativni političar u vladi kancelarke Angele Merkel, a prenosi Rojters.
“Poruka je da želimo da ograničimo metodu hidrauličnog lomljenja, a ne da je olakšamo”, izjavio je on za njemački Dojčlandfunk radio.

Tehnika hidrauličnog lomljenja, kojom se pod visokim pritiskom u tlo ubrizgavaju voda, pijesak i hemikalije, pomaže da se otvore pukotine i oslobodi gas.

Gornji dom njemačkog parlamenta je početkom ovog mjeseca usvojio rezoluciju, kojom se vlada poziva da pooštri pravila za hidraulično lomljenje, ukazujući na opasnost od seizmičkih aktivnosti i zagađenja vode.

U Sjedinjenim Američkim Državama, nova metoda vađenja gasa je u posljednjih nekoliko godina izazvala bum, oslabađajući ovu zemlju potreba za uvozom, utičući na trgovinu gasom i njegovu cijenu na svjetskom tržištu.

Njemačka iz sopstvene proizvodnje zadovoljava samo 14 odsto potreba za gasom, dok 40 odsto uvozi iz Rusije.

U srpskoj javnosti se već duže vrijeme vodi rasprava o mogućoj eksploataciji uljnih škriljaca u Aleksincu. Početkom godine je ministar rudarstva Srbije Milan Bačević izjavio da će učiniti sve da se “takav dobar razvojni projekat realizuje”. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti