Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasŠarović: Vidljiv napredak u modernizaciji Rafinerije nafte Brod

Šarović: Vidljiv napredak u modernizaciji Rafinerije nafte Brod

BROD, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je vidljiv napredak u modernizaciji Rafinerije nafte Brod i zaštiti životne sredine.

“Prezentacija u Rafineriji nafte Brod koja se odnosila na njenu modernizaciju u naredne dvije godine pokazala je napredak kada je u pitanju zaštita životne sredine. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim radom uspjeti unaprijediti kvalitet vazduha u Slavonskom Brodu i Brodu”, rekao je Šarović novinarima nakon sastanka predstavnika resornih ministarstava iz BiH i Hrvatske i rukovodstva Rafinerije.

On je naveo da su na sastanku usaglašene sve odredbe sporazuma o zaštiti životne sredine, koji bi uskoro trebalo da potpišu predstavnici BiH i Hrvatske.

Ministar zaštite okoline i prirode Hrvatske Mihael Zmajlović istakao je da investicije koje se provode i industrija koja radi moraju da zadovolje najstrože ekološke standarde, kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi.

“Zadovoljan sam današnjim sastankom, jer sam dobio uvjeravanja da se od roka za modernizaciju ove rafinerije nije odustalo i da će svaki naš naredni sastanak biti korak dalje ka poboljšanju kvaliteta vazduha i Slavonskom Brodu i Brodu, te da je krajnji rok za rekonstrukciju sistema za filtriranje otpadnih gasova 2015. godina”, rekao je Zmajlović.

On je ocijenio da je zabrinutost građana opravdana, napomenuvši da se moraju objektivno i realno sagledati problemi i krenuti u njihovo rješavanje.

Zmajlović je naglasio da je veoma važno kontinuirano praćenje kvaliteta vazduha i izgradnja automatske mjerne stanice.

“Važno je što je postupak nabavke za mjernu stanicu okončan i da će se u narednom periodu izgraditi u Brodu”, dodao je Zmajlović, napomenuvši da je kvalitet vazduha u Slavonskom Brodu druge kategorije zbog prekoračenja emisije sumpor vodonika.

On je demantovao navode da će Hrvatska tužiti BiH zbog Rafinerije nafte Brod.

Na pitanje zašto se Rafinerija u Brodu toliko napada, ako se ima u vidu da je kvalitet vazduha u Rijeci i Sisku slabiji nego u Slavonskom Brou, Zmajlović je rekao da to nije tačno i da je po svim mjerenjima kvalitetniji vazduh u ova dva grada.

Generalni direktor Rafinerije nafte u ‘Brod’ Sergej Kraščuk rekao je da su na današnjem sastanku ministri informisani o stanju u Rafineriji i planovima za naredni period.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti