Utorak 7. Februar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasŠćepanović: U smanjenje emisije štetnih materija 70 miliona evra

Šćepanović: U smanjenje emisije štetnih materija 70 miliona evra

BROD, U Rafineriji nafte u Brodu u posljednje četiri godine uloženo je 50 miliona evra u smanjenje emisije štetnih materija, dok će do 2017. godine za ove namjene biti uloženo još 70 miliona evra, izjavio je zamjenik direktora Optima grupe Slavko Šćepanović.

Šćepanović je nakon sastanka sa resornim ministrima BiH, Hrvatske i Republike Srpske u Brodu rekao da se svakodnevno prate informacije sa mjernih stanica u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj, i da koncentracije štetnih materija za četiri godine nisu bile ni blizu onih koje prema mjerilima Svjetske zdravstvene organizacije izazivaju negativne efekte na zdravlje ljudi.

On je dodao da brodska rafinerija čini maksimalne napore da smanji emisiju štetnih materija i da se ne ograničava na dozvoljene količine već ide na njihovu potpunu eliminaciju.

Prema Šćepanovićevim riječima, rekordno zagađenje zabilježeno u rafineriji bilo je daleko ispod koncentracija koje ugrožavaju zdravlje ljudi i tom prilikom je rad Rafinerije bio zaustavljen na četiri dana.

Govoreći o eventualnom širenju Optima grupe na Petrokemiju, Šćepanović je rekao da će, ako do njega i dođe, ono biti u potpunosti u skladu sa ekološkim standardima.

On je precizirao da je 95 odsto brodske nafte ruska izvozna smjesa sa sadržajem sumpora od 1,2 do 1,5 odsto i da je takva nafta najviše u upotrebi u regionu.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti